Varheji: Srbija izrazila interesovanje za novu metodologiju proširenja

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji (Varhelyi) izrazio je uverenje da postoji mogućnost da Srbija odluči da prihvati novu metodologiju pregovora sa Evropskom unijom (EU), preneo je danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Varheji je potvrdio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „već pokazao interesovanje“ za to.

„Nova metodologija može biti brža i baš zato vidim interes srpske strane“, izjavio je evropski komesar, govoreći na konferenciji posvećenoj reformi politike proširenja, u organizaciji Centra za evropsku politiku u Briselu.

Novu metodologiju koju je Evropska komisija predstavila početkom februara, čime se menja način na koji će države kandidati pregovarati sa EU o punopravnom članstvu, Oliver Varheji je ocenio „pravednom“, kako za zemlje koje tek treba da otvore pristupne pregovore, tako i za one koje su već u procesu pregovaranja.

Govoreći o stanju vladavine prava u Srbiji, Varheji je istakao da u zemlji ima „nekih nedostataka koje EU ne zanemaruje već se time bavi kroz saradnju sa srpskim vlastima“. Ocenio je da postojeći pregovarački okvir sa Srbijom ostavlja dovoljno mogućnosti da se reaguje na takve probleme.

„To do sada nismo morali i nadam se da nećemo morati ni u budućnosti. Ali ako bude problema budite sigurni da ćemo reagovati kao što bismo uradili sa bilo kojom zemljom koja pregovara o članstvu“, rekao je evropski komesar za proširenje.

Osvrćući se na najavljeni finansijski paket, koji Evropska komisija priprema za zagrebački samit, komesar je ocenio da isti ima za cilj smanjenje razlike izmedju ekonomija EU i regiona jer to predstavlja najveći problem i „koren svih drugih problema“.

„Što brže zatvorimo taj rascep i stvorimo otporne ekonomije to će zemlje regiona moći brže da se pridruže EU“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.