U trendu

Vasin (DS): Vlada se neustavno ponaša, predsednik Vučić mimo svojih ovlašćenja diktira njen rad

Koordinator Centra Resornih odbora Demokratske stranke (DS) Miroslav Vasin izjavio je danas da se Vlada Srbije neustavno ponaša, a da predsednik Srbije Aleksandar Vučić mimo svojih ovlašćenja diktira njena rad.

Vasin je to rekao na konferenciji za novinare DS održanoj povodom 100 dana rada Vlade Srbije na čijem se čelu nalazi premijerka Ana Brnabić i izveštaja analize koji je o tome sačinila DS.

„Ne znam da li postoji Vlada u svetu gde je neko treći, a taj neko je predsednik Aleksandar Vučić oročio njen mandat i najavio izbore“, rekao je.

Prema njegovim rečima, na prvi pogled izgleda dobro što Vladu čini preko 50 procenata žena, ali kada se to bolje izanalizira može da se vidi da su one izabrane po različitoj vrsti podobnosti.

Istakao je da su Vladu obeležila i brojna poskupljenja koja su kompenzovana minornim povećanjem penzija i plata u javnom sektoru.

„Mi ne da smo najbolji, nego smo medju najgorima i to ne u Evropi, nego u svetu“, rekao je Vasin.

Predsednik Resornog odbora za bezbednost u DS Sreto Malinović ocenio je da aktuelna Vlada u sistemu bezbednosti nije učinila ništa vidljivo, osim rotacije ministara Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane.

„I dalje nemamo odgovore na to zašto se puca i ubija po Srbiji, zašto nestaju ljudi…“, rekao je.

Odgovarajući na pitanje da li je gore stanje u vosjci ili u policiji odgovorio je:

„Mislim da je gore u policiji i da je policija sklonija političkim zloupotrebama“.

Malinović je upitao zašto niko smenjen zbog prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Naveo je da ništa nije učinjeno ni povodom visoke korupcije, da se nije radilo na utvrdjivanju eventualnih zloupotreba vojske ili policije….

Istakao je da se nada da će ministar odbrane Nebojša Stefanović sada učiniti nešto povodom afere Krušik i informacija koje je dao uzbunjivač Aleksandar Obradović budući da je to u nadležnosti njegovog sadašnjeg resora.

Rekao je da je aktivirano pitanje ponovnog uvodjenja vojnog roka da bi Vlada svoje promašaje podelila s gradjanima.

Predsednik Resornog odbora za zdravstvo dr Miro Čavaljuga istakao je da je sramota za Srbiju velika smrtnost medicinskih radnika od virusa korona.

Naveo je da to, kao i loše stanje u celom zdravstvenom sistemu Srbije, zahteva da rukovodioci zdravstvenog sistema bez izuzetka snose odgovornost.

Objasnio je da je tako loša situacija posledica loše organizacije, neadekvatno ili nedovoljno testiranje na kovid-19, nesposobno upravljanje, zloupotreba medicinskih radnika u crvenoj kovid zoni u dugom periodu…

On je ocenio da je Krizni štab za borbu protiv virusa korona nastavio da radi kao i u mandatu prethodne Vlade i da su nastavili s kontradiktornim izjavama, kao i merama i njihovom primenom.

„Niko ne zna da li se te mere donose da bi se sačuvala ekonomija ili da bi se suzbila epidemija“, rekao je dr Čaljuga.

Istakao je da se tretman obolelih od drugih bolesti tokom epidemije virusa korona nije popravio, što znači da će takvi bolesnici dobiti kompletnu pomoć i negu tek kad se epidemija završi.

„To podrazumeva da zdravstveni sistem u ovoj zemlji nije u stanju da pokrije osnovne potrebe stanovništva“, kazao je.

Retka dobra vest je vakcinacija, kazao je.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.