U trendu

„Važno da Evropa vrati svoju nogu na Balkan“ (video)

Reanimacija dijaloga Beograda i Prištine, vraćanje dijaloga u okrilje EU i određivanje crvenih linija budućeg sporazuma, to su tri važna pitanja u kojima se ogleda značaj sastanka u Berlinu, ocenio je Đorđe Bojović iz Londonske škole ekonomije i političkih nauka u Novom danu.

„Tri su važne stvari proistekle iz ovog samita, prva je reanimacija dijaloga koji je praktično mrtav, zatim vraćanje lopte u evropsko dvorište, jer dijalog više nije u okrilju EU, pa je ova inicijativa od dvoje lidera EU (francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel) najvažniji pokušaj da Unija preuzme primat u pregovorima. A treće je, da se odrede crvene linije budućeg sveobuhvatnog sporazuma Beograda i Prištine, tj da se kaže ne razgraničenju i podeli“, kazao je Bojović.

Dijalog jeste svakako nemoguće nastaviti bez ukidanja taksi, kaže Bojović, ali sa ovog sastanka jetse upućena jasnu poruku protivljenja ideji razgraničenja i podele.

„To nije izašlo u medijima, ali Makron je na zatvorenom delu večeri rekao da etničke promene granice na Balkanu nisu prihvatljive i da se multietničnost Balkana mora sačuvati, to je važna poruka u pogledu traženja budućeg rešenja“, dodao je on.

Bojović je podsetio da do sada nismo čuli mišljenje Francuske o razgraničenju javno i da je ovo bio prvi put da neko iz vrha francuske države kaže to jasnije.

Važno je takođe i to da u narednom periodu postoji institucionalni vakum do izbora za Evropski parlament i formiranja EP i zato, ističe gost Novog dana, važnu ulogu imaju države članice.

„Važno je da Evropa neće da izgubi Balkan, ima novih ugrača na terenu, Rusija, Kina… i važno da Evropa vrati svoju nogu na Balkan. A istina je i da dijalog traje duže nego što su mislili i da će trajati“, kaže.

Bojović je istakao da se EU vratila na Balkan politički i da je svesna koliko je važno da na Balkanu ne bude nerešenih pitanja i da region bude stabilan.

On je rekao i da je oktobar kao rok do kojeg bi Beograd i Priština trebalo da dođu do usaglašenog teksta pravno obavezujućeg sporazuma, kako se navodi u nekim medijima, naučna fantastika.

Takse neće biti ukinute, zaključio je on, jer to politički niko na Kosovu ne bi podneo, već je moguće da će doći do nekog kreativnog rešenja, poput suspenzije taksi od 120 dana, dok se stvari ne promene za pregovaračkim stolom.

(N1 Beograd)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.