U trendu

Većina podržava Dačića za predsednika Skupštine, kritike od predstavnika SDA Sandžaka

U današnjoj skupštinskoj raspravi o predlogu da Ivica Dačić bude novi predsednik Skupštine Srbije, došlo je do polemike poslanika liste „Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka“ koji se protive tom predlogu, i Dačićevih socijalista koji smatraju da će pod njegovim vodjstvom Skupština biti „simbol demokratičnosti“.

Poslanik izborne liste „Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka“ Šaip Kamberi rekao je da poslanici te grupe neće podržati predlog da dosadšnji ministar spoljnih poslova danas bude izabran za predsednika Skupštine.

Rekao je da se „ne može gledati u budućnost, ako se neki narod ne suoči sa svojom prošlošću“, a Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije, bio je „deo političke elite“ koja je „izazvala krvave ratove na tlu bivše Jugoslavije“.

Ranije, kao ministar unutrašnjih poslova, Dačić je, nastavio je Kamberi, pokrenuo inicijativu za „brisanje prebivališta gradjana čime se uticalo na smanjenje broja stanovnika u Bujanovcu, Preševu i Medvedji“.

„Takodje on (Dačić) poziva na to da se ne razotkriju eventualne masovne grobnice koje postoje u Srbiji i zbog toga neće dobiti naš glas“ rekao je Kamberi jer, „ako negiranje ratnih zločina i prikrivanje eventualnih masovnih grobnica nije dovoljan razlog, onda ovo društvo ima ogroman problem“.

Kamberi je rekao da „otpriznavanje Kosova“ koje neki poslanici ističu kao Dačičev uspeh, oni „mogu oceniti kako god hoće“, ali je citirao „jednog stranog diplomatu“ koji je rekao da je za Srbiju to „pucanj u sopstvene noge“.

Kandidat za predsednika Skupštine i lider SPS, odgovorio je da je, kao ministar unutrašnjih poslova, za „Kamberija bio nepoželjan da dodje u Bujanovac kada je ubijen policajac“.

„Mi nismo radili na smanjivanju broja Albanaca, već na borbi protiv lažnih prijava boravka jer je bilo i po 20 prijavljenih na jednoj adresi“ – odgovorio je Dačić na Kamberijevu tvrdnju o „brisanje prebivališta gradjana“.

Na sednici Skupštine Srbije izbor Dačića su podržale Socijaldemokratska partija Srbije, Jedinstvena Srbija, Partija ujedinjenih penzionera Srbije, Srpska napredna stranka, Savez vojvodjanskih Madjara.

Protiv njegovog izbora izjasnio se i samostalni poslanik Vladan Glišić, ali zato što smagtra da, „posle svih uspeha koje je postigao“ Dačića nije trebalo povlačiti s mesta šefa diplomatije.

„Sad kad Skupština liči na partijski kongres SNS-a, mogao je predsednik da bude i neko drugi, s manje iskustva i kontakata koji bi mogli da nam pomognu u borbi za Kosovo“, smatra Glišić.

Poslanik Srpske napredne stranke, Veroljub Arsić, istakao je da je Dačić „sigurno spreman da nastavi sve reforme koje je započeo predsednik Srbije Aleksandar Vučić“, naročito jer je s njim učestvovao u vlasti od 2012. godine.

Poslanici bi trebalo da danas izaberu predsednika i potpredsednike Skupštine, i njenog generalnog sekretara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.