U trendu

Vegel: Gradjani nisu potpuno svesni zbog čega protestuju

Novosadski književnik Laslo Vegel izjavio je da protesti u Srbiji predstavljaju školu demokratije, ali da gradjani nisu u potpunosti svesni zbog čega zapravo protestuju.

U intervjuu za zagrebački portal Lupiga, Vegel je kazao da demonstracije u Srbiji i pored odredjenih specifičnosti predstavljaju deo sveopšteg gradjanskog bunta širom istočne Evrope protiv rezultata tranzicije i velike društvene nepravde.

„Kapitalizam prepun nepravde, nije iznikao iz stvarnog života, iz privrede i ekonomije, već je nametnut odozgo i partokratski redistribuiran. Taj kapitalizam nametnula je nova politička klasa kao oblik partokratije“, rekao je Vegel.

On je kazao da su gradjani u svim istočnoevropskim zemljama duboko razočarani tranzicijom, da osećaju nepravdu na svakom koraku i da zbog toga protesti pre svega predstavljaju – moralni bunt.

„Glavni problem demonstranata je to što nisu u potpunosti svesni zbog čega su nezadovoljni. Zbog toga lutaju. Ne vide jasan put“, rekao je Vegel i dodao da gradjani moraju naučiti lekciju da višestranački izbori, makar bili najdemokratskiji, nisu dovoljni sami po sebi i da je neophodno neprestano se boriti za svoja prava i „što više protestovati“.

Vegel je rekao da kapitalizam nije moguće niti potrebno srušiti, ali da ga je neophodno radikalno reformisati.

„Moraju se uvesti drugačija pravila igre, drugačiji poreski sistem, mora se stati na put sadašnjoj tranzicijskoj eliti i činjenici da siromašni postaju sve siromašniji, a bogati – sve bogatiji“, rekao je Vegel.

Vegel je istakao da je nemoguće Vučića „prestići zdesna“, a da sami protesti mogu biti opasni ako krenu ka krajnjoj desnici.

„Postoje medju strankama koje demonstriraju i one koje bi htele da zaobidju Vučića sa desne strane. Ali, to je unapred izgubljena bitka, jer Vučić ima mnogo veće utemeljenje na desnici i mnogo više iskustva. Za njega su oni – početnici“, rekao je Vegel.

On je kazao da se plaši mogućnosti da će sama vlast krenuti više udesno kako bi eliminisala opozicionu krajnju desnicu.

Laslo Vegel je novosadski književnik koji stvara na madjarskom jeziku, dobitnik je brojnih najprestižnijih nagrada za književno i životno delo u Madjarskoj i Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar