U trendu

Velika Albanija osvanula u Sandžaku — preko noći

Sulejman Ugljanin je, namerom da ulice u Tutinu i Novom Pazaru nazove po albanskim teroristima i separatistima i fašističkim saradnicima, otvorio karte i više ne krije velikoalbanske pretenzije.

Ono što Sulejmanu Ugljaninu i njegovoj SDA Sandžaka za sada ne uspeva u Novom Pazaru, uspeva mu u Tutinu, opštini gde ima većinu odbornika u Gradskoj skupštini.

Dok je u Novom Pazaru odbornička većina sa dnevnog reda skinula predlog SDA o promeni naziva gradskih ulica, u Tutinu im je pošlo za rukom da donesu odluku da nekoliko gradskih ulica ponesu imena Adema Demaćija, za vreme NATO agresije političkog predstavnika albanskih terorista, ili Aćifa Bljute, nacističkog upravnika Sandžaka tokom Drugog svetskog rata.

Iako učestvuje u vlasti u Tutinu, Sandžačka demokratska partija (SDP), čiji je predsednik ministar u srpskoj Vladi Rasim Ljajić, nema uticaja na odluke Gradske skupštine toga grada jer, kako kaže član novopazarskog Gradskog veća i član Predsedništva SDP Mirsad Jusufović, SDA ima apsolutnu većinu.

Ono što se u Tutinu dogodilo jeste da je SDA, od pet koraka koji su potrebni da bi se imena ulica promenila, počela od petog, a ne od prvog, ocenjuje Jusufović. Tako je, kaže on, grubo narušena procedura.

„Potrebno je da predlog prvo utvrdi komisija, pa da prođe mišljenje Bošnjačkog nacionalnog veća i, što je najvažnije, da dobije saglasnost Opštinskog međunacionalnog saveta. To su tela u jedinicama lokalnih samouprava u kojima je u upotrebi i jezik nacionalnih manjina, a ta tela, u slučaju Novog Pazara i Tutina, čini jednak broj Srba i Bošnjaka. Ta tela svoju saglasnost na predložena imena daju konsenzusom“, objašnjava Jusufović.

Zbog toga što su u SDA sigurni, kako Jusufović kaže, da ne postoji Srbin koji bi se složio da neka od tutinskih ili novopazarskih ulica ponese neko od predloženih imena, u ovoj stranci su odlučili da zaobiđu proceduru i da predlog Skupštine grada pošalju kao predlog svim institucijama koje bi trebalo da se saglase sa odlukom o promeni imena ulica.

„Član 93 zakona jasno kaže da imena i nazive ulica donosi Skupština, ali uz prethodno pribavljenu saglasnost Ministarstva. Dakle, ne možete da stavite na dnevni red Skupštine nešto što niste pre toga, kao predlog komisije, poslali Ministarstvu i Savetu za međunacionalne odnose. Tek kada to prikupite, glasa se na Skupštini. Naravno, do procesa prikupljanja saglasnosti ne bi moglo da dođe za neka imena koja su sporna za javnost u Srbiji“, smatra Jusufović.

Odluka tutinske Skupštine i sličan pokušaj u Novom Pazaru ne treba da čudi, komentariše istoričar Aleksandar Raković. Ugljanin je, kaže, otvorio svoje karte i više ne krije velikoalbanske pretenzije.

„On je to ranije sakrivao u neku bošnjačku varijantu, sada sve manje to sakriva, tako da je sasvim očekivano to što ima nameru da nekim ulicama dâ imena po albanskim teroristima, Ademu Demaćiju, ili po albanskom separatisti Ibrahimu Rugovi, ili po velikoalbanskom ideologu Aćifu Bljuti… Pitanje je koga će sve još staviti na tu listu“, objašnjava Raković.

Republika Srbija u celu stvar mora da se umeša, dodaje on, jer ako se ne umeša, integritet zemlje biće doveden u pitanje. Poštovanje, odnosno nepoštovanje procedure je jedna stvar, ali šta ako SDA odluči da samoinicijativno promeni imena ulicama, kako će reagovati država Srbija, pita se Raković.

(Sputnjik)

7 komentara
 1. Miki

  Treba mu dati neku fotelju da ne laje vise !

 2. Anonimni

  Treba mu dati neku fotelju da ne laje vise !

 3. Anonimni

  Pa barem mi Srbi i Bosnjaci pricamo istim jezikom , vratice se i poverenje medju ljudima , i slican nam je mentalitet a taj Ugljo hoce da bude arbanas , da nase komsije i rodjaci uce tudji jezik . Ne znam da li to igde ima .

 4. Bosnjak Mirotvorac

  Na goli otok…..pod hitno! Mozda,najbolje da ga pojede “mrak“……slucajno 🙂

 5. Vuk

  Ja sam Tutinac i Bosnjak ali ovu budaletinu ugljanina treba pod hitno strpati u zatvor na jedno dve dozovotne…. Govedo jedno bolesno zavadi narod bez ikakve potrebe….

 6. Lilly

  Rep. Srbija mora da uzme kajase u svoje ruke I resi se ugljanina I slicnih. Ima zakon u Rep. Srbiji ili ne. Nemoze ulice kriminalaca, nigde globalno a ni u Sandzak u. Ugljanin neka izvoli u Albaniju. Ovde samo gradjani rep Srbije zive.

 7. Anonimni

  Tom Gosp. Ugljaninu treba prvo objasniti gdje i u cijoj drzavi on zivi. Ukoliko mu se ne svidja uvijek moze da preseli u Albaniju kao pionir onih koji ce za njim da se sele uskoro. Sad jos moze povoljno da kupi neku kucu od novca kojim ga placa narod Srbije. Nedaj boze da mu se desi neka saobracajka pa da mu se nesto desi.

Napišite komentar