U trendu

„Veliki“ ruše dijalog jer hoće Balkan na uzici

Koji god model za rešenje kosmetskog višedecenijskog rebusa bi Beograd ponudio kao platformu, on ne bi bio po volji svetskih sila, jer bi stavljanjem tačke na ovu mučnu temu one dobrim delom izgubile poluge kojima pokušavaju da drže na uzici balkanske zemlje, pišu danasenje „Večernje novosti“.

Tako sagovornici „Novosti“ tumače informaciju da se ni na Istoku, ni na Zapadu ne gleda blagonaklono na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića na široki nacionalni dijalog o kosovskom pitanju, i da je održavanje statusa kvo za njih idealna opcija.

Saradnik Instituta za evropske studije Aleksandar Gajić rekao je za „Novosti“ da pojedinim „velikim igračima“ nije u interesu da se kosovsko pitanje pacifikuje, jer žele da i dalje arbitriraju i zadrže svoju dominantnu poziciju na Balkanu.

Njima ne odgovara ni da se pregovori odvijaju direktno između Albanaca i Srba, jer to umanjuje njihov uticaj, kaže Gajić.

„Nemačkoj, na primer, više odgovara da se ovo pitanje reši pre ulaska Srbije u EU, kako se problem ne bi uneo unutar Unije, dok je Americi, koja ne želi stabilnu EU, u interesu da se Srbija učlani u EU sa otvorenim kosovskim pitanjem“, ističe on.

Rusija, na drugoj strani, ima fleksibilan stav i nije apriori protiv dijaloga, ali je svesna da, ako se u tom dijalogu učine određeni ustupci, onda su oni mogući i na nekom drugom polju, kao i da se principi koji se tu budu zastupali mogu uzeti kao parametar za slična pitanja u ostalim regionima u svetu, kaže Gajić.

Po rečima političkog analitičara Dejana Vuka Stankovića, pritisci velikih sila po pitanju započetog dijaloga ne potiču od toga što se nekome ne dopada neko konkretno rešenje koje se predlaže u našoj javnosti, već zbog toga što je cilj dijaloga da se postigne nacionalno jedinstvo.

„Velike sile najlakše ostvaruju svoje interese preko onih koji ne moraju nužno da budu deo tog društvenog kompromisa, pa bi njegovim postizanjem ostali uskraćeni za tu polugu“, kaže Stanković.

„Zbog toga je za njih mnogo bolja opcija kada ovde postoji unutrašnji “politički rat“, jer što je veći nivo unutrašnjih sukoba, oni lakše brane svoje ciljeve“, ističe Stanković za beogradski dnevnik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.