U trendu

Veran Matić: Pitanje granice između Srbije i Hrvatske što pre prepustiti međunarodnoj arbitraži

 Predsednik Fonda B92 Veran Matić, ocenio je danas da pitanje granice između Srbije i Hrvatske treba što pre prepustiti međunarodnoj arbitraži.
Matić, koji je 2020. godine bio specijalni izaslanik predsednika Srbije u Vukovaru, gde je odao počast hrvatskim i srpskim žrtvama rata, rekao je da postoje teme koje su „teže i bolnije“ i da njima treba dati prioritet, ali da se paralelno mora raditi i na rešavanju svakodnevnih problema.

„Blokiranje saradnje u području infrastrukture i drugih obostrano važnih tema, putem uslovljavanja rešavanja jednog od pitanja, samo će nas voditi u nova zamrzavanja i nove krize“ , rekao je Matić za nedeljnik Hrvatska riječ iz Subotice.

Prema njegovim rečima, period zamrznutih odnosa između Srbije i Hrvatske od 2018. do danas najduži je nakon 1995. godine i završetka rata.

„Prvi znak otopljavanja odnosa bilo je imenovanje Tomislava Žigmanova na poziciju ministra za manjinska prava i društveni dijalog. I mislim da je to najvažniji znak za proces koji je sada u fokusu politike predsednika Vučića i vlade Srbije“, ocenio je Matić.

On je dodao da je potrebno da se Srbija i Hrvatska oslobode mehanizama međusobnih uslovljavanja.

„Kada da je reč o granici, treba stvoriti što veću protočnost s obe strane, rekonstruisati prugu Beograd – Zagreb. To je deonica na evropskom koridoru i verujem da bi podrška EU bila izuzetno velika i zbog putničkog prometa, a mnogo više zbog teretnog prometa koji je ekološki mnogo bolji od drumskog transporta“, kazao je Matić.

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, koji je predsednik parlamentarne grupe prijateljstva sa Hrvatskom, za taj nedeljnik je rekao da su odnosi izmedju građana Srbije i Hrvatske bolji nego što su odnosi izmedju političara na vlasti.

Povodom najava o „otopljavanju“ odnosa zvaničnog Beograda i Zagreba, Veselinović je kazao da želi da veruje da je u pitanju „neka nova era“ u regionalnoj politici.

„Daću sve od sebe da to podržim. Ne bi me, međutim, iznenadilo da pred neke naredne izbore u Srbiji ili Hrvatskoj SNS ili HDZ nacionalističkom i zapaljivom retorikom začine svoju izbornu kampanju“ rekao je Veselinović za nedeljnik Hrvatska riječ.

Prema njegovim rečima, odnose između Srbije i Hrvatske opterećuje niz nerešenih problema.

„Granice, izbeglice, prognanici, jezik, pismo, simboli, rušenje spomenika onih drugih, nestali, obnova imovine, vraćanje imovine, obnova uništene infrastrukture, optužnice, različito gledanje na rat u Ukrajini, priznanje dela teritorije Srbije kao nezavisne države od strane Hrvatske“, naveo je Janko Veselinović.

On je najavio da će kao predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva s Hrvatskom, inicirati parlamentarnu saradnju s Hrvatskim saborom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar