U trendu

Veselinović (PzP): Najavljeni referendum model za buduća oktroisanja Ustava

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović ocenio je danas da referendum za ustavne promene koji je izglasala „nelegitimna“ Skupština Srbije, bez opozicije ne može biti validan i pozvao gradjane da na njemu ne učestvuju.

„Pozivamo sve demokratske snage u državi da se suprotstave oktroisanju Ustava jer naredne izmene Ustava mogu da se odnose na priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije ili obezbedjivanje doživotne vlasti Aleksandru Vučiću“, naveo je Veselinović u saopštenju.

Dodao je da su izmene i dopune referenduma nelegitimne jer su usvojene neposredno pred održavanje referenduma, što je suprotno demokratskoj praksi i stavovima Venecijanske komisije

„Nije postojala demokratska rasprava o izmeni najvišeg pravnog akta u zemlji usled autokratskog režima koji onemogućava demokratski dijalog u društvu. Zbog nepostojanja mogućnosti rasprave i izražavanja drugačijeg stava u predreferendumskom periodu referendum se ne može smatrati slobodnim i demokratskim, a ako nije takav on ne može da obavezuje gradjane“, naveo je Veselinović.

Prema njegovim rečima, svaka promena Ustava od nedemokratskog režima jeste „oktroisanje ustava“, a ne donošenje ustavnih promena voljom gradjana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.