U trendu

Veselinović: Uspeli smo jer smo rekli teške stvari o Kosovu, Srebrenici, Mladiću i Rusiji

 Dobrica Veselinović iz pokreta Ne davimo Beograd (NDMBGD) izjavio je večeras u Novom Sadu da je taj pokret, zajedno s koalicijom „Moramo“ postigao zapažen uspeh na aprilskim izborima jer su vodili politiku bez kompormisa i jer su bili spremni da govore i o teškim stvarima.

„Mi smo jasno rekli te teške političke stvari i u kampanji i pre kampanje i posle kampanje, koje se tiču Kosova, koje se tiču Srebrenice i Ratka Mladića, sankcija Rusiji i uspeli smo time da ostvarimo dobar rezultat koji će u budućnosti biti sve bolji“, rekao je Veselinović na tribini „Lokalne politike: Uništavanje i odbrana gradova“, koju je organizovao beogradski nedeljnik „Vreme“.

On je ocenio da je veliki problem permanentna fragmentacija opozicije, dok ukrupnjavanje postoji jedino na levo-zelenoj strani.

Potpredsednik Narodne stranke (NS) Borislav Novaković rekao je da Novi Sad „gradjevinski metastazira umesto da se razvija“, jer je logika gradske vlasti da se maksimalizuje profit, zbog čega godinama gradjani trpe „predatorski urbanizam“.

„Ako prodje ideja Novog Sada na vodi, proći će ideja lažne elitizacije Novog Sada. Imaćemo tajkunsko naselje, u njemu će moći da uživaju samo oni koji mogu da izdvoje od šest do deset hiljada evra po kvadratu“, kazao je Novaković.

Radivoje Jovović iz stranke Zajedno je ocenio da ne možete biti u zeleno-levoj stranci ukoliko se ne bavite institucionalnom i vaninstitucionalnom borbom.

Prema njegovim rečima, Srbiji je neophodna decentralizacija koja bi išla ka lokalnim samoupravama i potencijalnom stvaranju regiona.

„Srbija ne sme da bude beogradizovana i ne sme da bude novosadizirana. Moramo da promislimo novi izborni sistem. Da li je neko razmislio o proprcionalnom izbornom sistemu, sa više izbornih jedinica, u okviru kog bi istočna Srbija, zapadna Srbija, Sandžak, Vojvodina, Beograd imali odredjeni zajamčeni broj poslanika i poslanica, koje bi birali na nivou izbora za tu teritorijalno-političku zajednicu? To su sve važne teme“, kazao je Jovović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar