Veselji: Neće biti promena granica Kosova niti razmene teritorija

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio je da neće biti promena granica Kosova niti razmene teritorija u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

On je za Dojče vele kazao da će pregovori Beograda i Prištine biti završeni „priznavanjem nezavisne i suverene države Kosovo“.

„Biće nedodirljivost naše državne teritorije i pune suverenosti. Neće biti Zajednice srpskih opština sa izvršnim kompetencijama koja ugrožava ustavni poredak i teritorijalni integritet Kosova“, kazao je Veselji za Dojče vele tokom posete Tirani.

Navodeći da poštuje Srbiju kao nezavisnu i suverenu državu, predsednik Skupštine Kosova je rekao da je Priština veoma zainteresovana za prava Albanaca u tri opštine na jugu centralne Srbije, ali je i dodao da im neće davati „preterane nade i zloupotrebljavati njihov položaj“.

„Treba poštovati njihova prava u školstvu i ostalim domenima, oni treba da uživaju prava koje uživaju Srbi na Kosovu. Mi tražimo od medjunarodnih partnera, ali i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ako je zaista zainteresovan za evropske integracije, da svoje gradjane Albance koji žive u Srbiji, tretira na dostojanstven način. U suprotnom, situacija neće biti povoljna i neće biti dobrih preduslova za uspešan dijalog“, kazao je Veselji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.