U trendu

Veselji: Optužnica neosnovana i politički motivisana, rat OVK je bio sveti rat

Predsednik Demokratske partije Kosova (DSK) Kadri Veselji ocenio je danas da je optužnica koju je protiv njega i predsednika Kosova Hašima Tačija podiglo Specijalno tužilaštvo u Hagu zbog ratnih zločina, neosnovana i politički motivisana.

On je na konferenciji za novinare ispred sedišta DSK u Prištini negirao umešanost u bilo koje krivično delo, navodeći da je borba OVK bila „sveta“.

Ocenio je da je tužilac „bez presedana“ objavio izjavu pre nego što je sud potvrdio ili poništio navode u optužnici.

„U toj izjavi, tužilac pokušava da opravda svoju nepravednu i neobičnu odluku, tvrdeći da smo predsednik i ja pokušali da opstruišemo rad Specijalizovanih veća. Iznete sumnje su potpuno neistinite i neosnovane“, rekao je Veselji.

Po njegovim rečima, stvarni motivi podizanja optužnice su u potpunosti politički.

„S obzirom na vreme i okolnosti, nekoliko dana pre sastanka u Beloj kući, s pravom se postavljaju sumnje da li je to slučajnost“, rekao je Veselji.

Ocenio je da niti jedan tužilac nikada ne sme dozvoliti da njegove odluke budu vodjene političkim motivima.

„Želim da uverim sve gradjane da neću dozvoliti da ovaj tužilac i bilo ko drugi poput njega omalovažavaju Oslobodilačku vojsku Kosova na ovaj način. Prisiljeni smo da branimo sebe i svoju zemlju. I uradićemo to ponovo. Ako bude nametnuto, još jednom ćemo dokazati činjenicama da je OVK vodila pošten rat za slobodu, protiv jedne od najmoćnijih i najagresivnijih vojski na svetu, koju je vodila zločinačka banda Srba“, kazao je Veselji.

Dodao je da je ponosan što je bio deo „oslobodilačkog rata naroda Kosova“.

„Borci za slobodu, koji su 1998. i 1999. uzeli oružje da bi zaštitili narod, njihove porodice, domove i svoju čast, suočeni sa srpskim genocidnim naporima, zaslužuju samo poštovanje i uzvišenost, a ne vredjanje na ovaj način“, kazao je lider DPK.

Naveo je da je Medjunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju već rešio ratne dogadjaje na Kosovu u pet zasebnih sudjenja.

„Hrabri borci OVK nisu ratni zločinci već branioci, ratni heroji, koji su se borili protiv divljačkog srpskog agresora“, kazao je Veselji.

Dodao je da je današnja izjava tužioca „još jedan pokušaj promene istorije kojim se iskrivljuje istina o svetoj oslobodilačkoj borbi OVK“.
„Rat OVK bio je sveti. Tako će ostati u našim srcima i umovima. Istorija Kosova napisana je jednom. To niko nikada ne može promeniti. Naša sloboda i nezavisnost nikada neće biti poništene. Kosovo i njegovi ljudi će uvek postojati“, rekao je Veselji.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je ranije danas da je Specijalizovanim većima Kosova podnelo na razmatranje optužnicu u deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno odvodjenje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

„Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i medju kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici. Optužnica predstavlja isključivo optužbu. Ona je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uverenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj. Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi“, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

Kako se navodi u saopštenju iz Haga, „specijalizovani tužilac je smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usled kontinuiranih pokušaja Hašima Tačija i Kadri Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća“.

„Tači i Veselji su, prema navodima, sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde. Takvim postupcima Tači i Veselji su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i celokupnog naroda Kosova“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.