U trendu

Vesna Marković: Harčenko poslao poruku da će Rusija u ratu koristiti otvorena pitanja na Balkanu

Nekadašnja zamenica predsednika Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Vesna Marković ocenila je da je ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko izjavom o statusu Kosova i Metohije poslao jasnu poruku da će Moskva koristiti otvorena pitanja na Balkanu kako bi ostvarila svoje ciljeve u vezi sa okončanjem rata u Ukrajini.

Marković je za istraživačko-izdavački centar Demostat kazala da izjava ambasadora, koji je ocenio da će status Kosova i Metohije biti definisan „po završetku sukoba sa Zapadom u Ukrajini u kom će sigurno pobediti Rusija“, pokazuje po drugi put da ruski zvaničnici povezuju rešavanje tog pitanja sa ratom u Ukrajini. Prvi put, kako je navela, bilo je to kada se predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao na kosovski presedan.

„Međutim, ambasador Rusije u Srbiji u svom intervjuu bio je neuporedivo direktniji i jasniji, stavljajući nam do znanja šta su stvarni interesi Rusije na Balkanu i da će koristiti otvorena pitanja na Balkanu kako bi ostvarili svoje ciljeve vezane za okončanje rata u Ukrajini“, kazala je Marković, bivša poslanica Srpske napredne stranke.

Prema njenom mišljenju, Bocan-Harčenko nije poslao poruku samo Beogradu, već, koristeći sadašnji razvoj događaja u vezi sa francusko-nemačkim planom, i Evropskoj uniji i SAD, da je Rusija spremna na neku vrstu dogovora, odnosno trgovine sa zapadnim zemljama.

Ocenila je da je Bocan Harčenko direktno poručio da će se pitanje statusa Kosova i Metohije rešavati zajedno sa ukrajinskim sukobom.

„Iako je ovakva poruka poslata Srbiji potpuna novina, sigurna sam da nam je razjasnila nedoumice koje smo imali kada su u pitanju interesi Rusije na Balkanu“, rekla je Marković.

Osnivač Foruma za etničke odnose Dušan Janjić rekao je za Demostat da se Rusija dugo nije oglašavala u Srbiji, pogotovo ne po pitanju Kosova, te da je zato intervju ruskog ambasadora veoma važan.

Janjić smatra da ruski ambasador i dalje smatra da je uloga Moskve vrlo važna, gotovo jednaka kao uloga Kvinte, kao da nije svestan da „više ne postoji Kontakt grupa za Balkan“ i da sad taj posao vode drugi.

„Ovaj intervju treba shvatiti kao pretenzije da je Rusija još uvek u igri i da može biti neka vrsta monitora ili korektora grupe Kvinte“, rekao je Janjić.

On je ocenio da je Bocan Harčenko izjavom da će za Rusiju, kad je reč o članstvu Kosova u UN, biti od značaja stav Beograda, faktički „prepustio vruć krompir Srbiji“.

Ta poruka, prema rečima Janjića, je nešto drugačija od poruka ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova i Vladimira Putina pred rat u Ukrajini, kada su govorili da će pratiti ono što Beograd radi, ali da se to ne odnosi na poziciju Kosova u Ujedinjenim nacijama.

„Svu odgovornost za odluke je prebacio na Vučića, na sadašnju vlast, a to znači da onda mora i unutar te vladajuće koalicije svi da se preispituju šta je sada ruski interes. To ne znate iz intervjua, kad je u pitanju Kosovo“, rekao je Janjić.

Naveo je i da argumenti ruskog ambasadora idu u prilog svima u Srbiji koji smatraju da treba odbiti francusko-nemački plan.

Janjić je dodao da se, iako se Bocan Harčenko o tome nije direktno izjašnjavao u intervjuu, vidi da „nema one srdačnosti od ranije, nema onoga da smo prijatelji, nema zaklinjanja u večno bratstvo“.

Ocenio je i da Rusija „nikada nije do kraja verovala Vučiću, te da je više verovala Vojislavu Koštunici i Borisu Tadiću“.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je u intervjuu za agenciju Beta da će konačan status Kosova i Metohije biti definisan „u drugim geopolitičkim uslovima“, po završetku „sukoba sa Zapadom na teritoriji Ukrajine“ u kojem će „sigurno pobediti Rusija“.

Bocan-Harčenko je kazao da je razumeo da francusko-nemački predlog za rešavanje kosovskog pitanja nije prihvatljiv za Srbiju, jer predviđa neprotivljenje Srbije da Kosovo postane član svih međunarodnih organizacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.