U trendu

Vesna Pešić: Srbija da se pomiri da je Kosovo izgubljeno – nema načina da se vrati

Sociološkinja Vesna Pešić izjavila je danas da su Kosovu date sve glavne institucije koje jednu državu čine nezavisnom, i da je smešno da se sada dve strane „svadjaju oko tablica“.

Pešićeva je za televiziju N1 ocenila da Srbija treba da se pomiri sa tim da je Kosovo izgubljeno, i da „nema načina da se Kosovo vrati“.

Ona je dodala da se situacija oko Kosova dosta promenila, jer su se „Amerikanci jako uključili u to“, ocenjujući da je njihov cilj „da se smanji ruski uticaj na Balkanu“.

Upitana da prokomentariše sinoćnju konferenciju za novinare Aleksandra Vučića na kojoj je on kao predsednik Srpske napredne stranke (SNS) poručio da će mandatara za sastav nove vlade saopštiti ili u petak uveče ili u subotu ujutru, kao predsednik Srbije, Pešić je rekla da je ta konferencija bila nepotrebna, i da je njoj „komično“ što ju je Vučić sazvao da bi rekao „neću da vam kažem“.

„Mene mnogo ne zanima ko će biti mandatar, zato što je sad tako da Vučić odlučuje bilo ko da je mandatar. Potpuno mi je svejedno da li će to biti (sadašnja premijerka Ana) Brnabić ili (gradonačelnik Novog Sada Miloš) Vučević, jer znamo ko odlučuje“, kazala je Pešić.

Dodala je da je potpuno „neinteresantno“ i ko će sedeti u novoj vladi, od koje ne očekuje „ništa“.

„To su ljudi koji ne odlučuju sami. Po ustavu politiku vodi vlada a ne predsednik, ali u praksi je obrnuto. Ne znam koga to zanima kad znamo da tu nije vlast, da vlada ne vrši vlast po Ustavu“, rekla je Pešićeva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.