U trendu

Viola fon Kramol se nada da će narednih meseci biti približavanja stavova Kosova i Srbije

Izvestiteljka u Evropskom parlamentu za Kosovo, Viola fon Kramon, rekla je danas u Prištini da je na sastanku s premijerom Kosova, Aljbinom Kurtijem, razgovarala o dijalogu Kosova i Srbije, i izrazila nadu da će „u narednim mesecima videti približavanje stavova dve strane“.

Upitana da li se razgovaralo o pitanju osnivanja Zajednice opština sa srpskom većinom, rekla je da su razgovarali o „dijalogu u celini“.

„Razgovarali smo o dijalogu i čitavom portfelju dijaloga, ali se nismo fokusirali na neka konkretna pitanja. Na početku ove faze dijaloga očekujemo da će obe strane svoja očekivanja podićivrlo visoko. Nadam se da ćemo u narednim nedeljama i mesecima videti približavanje stavova. To se može postići samo razgovorom“, rekla je Fon Kramon novinarima.

Izvestiteljka u Evropskom parlamentu za Kosovoje o pitanju liberalizacije režima viza EU za gradjane Kosova rekla da je Kosovo ispunilo sve kriterijume i da će tokom predsedavanja Nemačke EU to pitanje biti na dnevnom redu.

„Na kraju krajeva, to je pitanje Saveta Evrope, jer još ima nekih članica Saveta koje su nevoljne (da glasaju za liberalizaciju)“, rekla je Fon Kramon.

Dodala je da Evropska unija nije uradila svoj posao i da zbog toga EU gubi kredibilitet u ovom slučaju.

„Vreme je da EU uradi svoj posao. Uslovi su ispunjeni i Kosovo mora dobiti liberalizaciju“, rekla je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.