U trendu

Viola fon Kramon: Djukanović i Vučić pokušavaju da destabilizuju Crnu Goru

Ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija u Cetinjskom manastiru pokazalo je da retrogradne snage i dalje koriste svaku priliku za destabilizaciju Crne Gore, ocenila je u pisanoj izjavi poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon.

„Uskladjeni u svom cilju da sruše progresivne, pro-EU i pro-NATO snage u crnogorskoj vladi, predsednik (Crne Gore Milo) Djukanović i njegovi sateliti iz DPS-a bore se da spreče buduće krivične istrage izazivanjem medjunacionalnih tenzija, snažno podržani od svog bivšeg partnera, prededsednika Srbije (Aleksandra) Vučića, koji dalje koristi SPC za svoje političke ciljeve u Crnoj Gori“, navela je evroposlanica, prenosi N1.

Fon Kramon je poručila da su napetosti i sukobi na i oko Cetinja uzrokovani političkom instrumentalizacijom religije krajnje neodgovorni i neprihvatljivi.
Dodala je da iako Crna Gora ima obavezu da poštuje pravo na slobodu mirnog okupljanja i slobodu veroispovesti svojih gradjana, ne bi trebalo da trpi ratnohuškačku kampanju koju su organizovali njen predsednik Djukanović i beogradski mediji koji su pod kontrolom predsednika Vučića.

„Čvrsto verujemo da je Pokretu URA i drugim progresivnim, proevropskim snagama u Crnoj Gori potrebna snažna medjunarodna podrška kako bi se odupreli tim stalnim naporima za destablizacijom. Iskreno se nadamo da će crnogorske bezbednosne i obaveštajne snage, kojima koordiniraju potpredsednik vlade Dritan Abazović i članovi njegovog tima, nastaviti da čuvaju mir i stabilnost zemlje, kao i da će imati impresivne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala“, poručila je Fon Kramon.

Izrazila je uverenje da će Crna Gora nastaviti svoje integracije u EU i preko potrebne reforme koje će doneti pravdu, prosperitet gradjanima i miran suživot multietničkog i multikonfesionalnog društva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.