U trendu

Viola fon Kramon za trajni povratak Srba u institucije i što skorije formiranje ZSO

  Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon izrazila je danas dukobo žaljenje zbog toga što je glavna politička snaga na severu Kosova, Srpska lista, odbila da učestvuje na nedeljenim lokalnim izborima u četiri opštine sa srpskom većinom i najoštrije osudila zastrašivanje svih onih koji su hteli da se kandiduju ili glasaju.

U saopštenju objavljenom na Tviteru, Fon Kramon je naglasila da vlada Kosova mora da omogući trajni povratak Srba u institucije i da rad na uspostavljanju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom treba da se završi što je pre moguće.

Fon Kramon je navela da su nedeljni izbori u opštinama Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Severna Mitrovica održani u skladu sa kosovskim zakonskim okvirom.

Ukazaa je da su, posle jednog odlaganja izbora, bojkot koji je orkestrirala vlada Srbije u Beogradu i zastrašivanje srpskih opozicionih političkih lidera neprihvatljivi i protivni demokratskim standardima.

Retorika koja dolazi sa najviših instanci u Srbiji prema kosovskim zvaničnicima je za žaljenje  i mora prestati, navela je Fon Kramon.

Ona je dodala da će EU blisko sarađivati sa svim relevantnim stranama na ponovnom uspostavljanju bezbednosti i normalnog života svih građana u ovim opštinama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.