U trendu

Više od 50 ekoloških organizacija podržalo proteste protiv nasilja u Srbiji

Više od 50 ekoloških pokreta i organizacija podržalo je danas proteste protiv nasilja, navodeći da im je „dosta nepravde i nasilja nad ljudima i prirodom u Srbiji“.

U zajedničkom saopštenju najavili su da će učestvovati na večerašnjem protestu u Beogradu, četvrtom od početka maja kada je u dva masovna ubistva u glvanom gradu i okolini Mladenovca stradalo 18 osoba, uglavnom dece, a 20 ranjeno.

„Naša je dužnost da budemo uz ljude na ulici kao što su oni bili sa nama  poslednjih godina, rame uz rame, cvet uz cvet. Kada stradaju deca, nešto u našem društvu duboko nije u redu i vapi za promenom. Naša osnovna misija je da sačuvamo život u Srbiji, zato moramo da ustanemo protiv nasilja, zato sve mora da stane“, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da su ostavke ministara „potrebne kao prvi korak ka prihvatanju odgovornosti institucija – koliko zbog onog strašnog što se desilo, još više i zbog svega što se nije desilo, zbog izostanka prevencije, profesionalne i ljudske reakcije“.

„Ne smemo dozvoliti normalizaciju tabloidnih i nasilnih sadržaja koji dolaze sa vrha države i pogotovo od medija koji upravo na takvim temama stiču basnoslovno bogatstvo“, naveli su iz ekoloških pokreta i organizacija.

Proteste su podržali između ostalih, inicijative Pravo na vodu, Bitka za Vlasinu, Sačuvajmo planinske reke Kraljeva, pokret Odbranimo šume Fruške Gore, Spasimo Studenicu, Ne damo Jadar, pokret Tvrđava Smederevo, Nacionalna ekološka asocijacija, ekološko udruženje „Suvoborska greda“, Ekostraža, Marš sa Drine, Šodroš Survivor kamp i Odbranimo Zlotsku reku.

Večerašnji protest „Srbija protiv nasilja“ počeće u 18 časova ispred Skupštine Srbije a najavljeno je da će učesnici prošetati centralnim gradskim ulicama i da će formirati „prsten“ oko zgrade Radiotelevizije Srbije (RTS).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.