U trendu

Više opozicionih stranaka i pokreta podržalo zahteve frilensera

Više opozicionih stranka i pokreta podržalo je danas zahteve Udruženja radnika na internetu (frilensera) i pozvalo i Vladu Srbije da ih prihvati, ocenivši da država ne može retroaktivno da naplaćuje poreze i da frilenseri nisu odgovorni za višegodišnju nesposobnost državne birokratije.

Saopštenje su potpisali Narodna stranke, Državotvorni pokret Srbije, Pokret slobodna Srbija, Demokratska zajednica vojvodjanskih Madjara, Gradjanska platforma, Šumadijska regija i Djordje Vukadinović.

„Vlast je u Srbiji ranije davala velike podsticaje stranim investitorima, delila besplatno zemljište i opraštala dugove svim partijskim poslušnicima Srpske napredne stranke, a sada bi da uništi najprogresivniju preduzetničku delatnost Srbije i da od frilensera traži nadoknadu za svoju pogrešnu politiku i prazan budžet“, ocenili su u saopštenju.

Frilenseri kampuju i protestuju ispred Skupštine Srbije od 7. aprila nezadovoljni predloženim modelom oporezivanja prihoda koji je ponudila Vlada Srbije.

„Naš cilj je da sprečimo usvajanje predloženog modela oporezivanja frilensera jer je predvidjeno da dažbinama čija se naplata traži retroaktivno i tekućim koje će se utvrditi, bude obuhvaćeno više od pola prihoda“, rekao je predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.