Vlada: Koncentracija čestica prosečna, nema razloga za zabrinutost

Prema informacijama Agencije za zaštitu životne sredine, koncentracija čestica je blizu prosečnim vrednostima za ovo doba godine i nema razloga za zabrinutost trenutnim stanjem, saopšeno je danas iz Vlade, nakon prvog sastanka Radne grupe za zaštitu vazduha, kojem je predsedavala premijerka Ana Brnabić.

Na sastanku je dogovoreno odobravanje subvencija za kupovinu elektro i hibridnih vozila i u tom kontekstu postavljanje brzih elektro-punjača na ključnim mestima putnih koridora.

„Takvi punjači već postoje na naplatnim stanicama u Subotici, Šidu, Dimitrovgradu, Preševu i Bubanj potoku, a u narednih dva meseca, najkasnije, trebalo bi da budu postavljena još tri – na naplatnoj stanici u Vrčinu i dva u Nišu, na naplatnoj stanici Nais“, saopšteno je iz Vlade, kao i da je medju prioritetima pošumljavanje.

Razgovarano je i o pronalasku načina na koji bi što veći broj gradskih toplana prešao sa fosilnih energenata, kao što su mazut, ugalj i lož ulje na korišćenje biomase.

Poseban akcenat stavljen je na situaciju u Beogradu i razvoj koncepta „Smart sitija“.

Sastanku u zgradi Vlade Srbije prisustvovali su i resorni ministri Zlatibor Lončar i Aleksandar Antić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, direktor policije Vladimir Rebić, kao i predstavnici relevantnih republičkih i gradskih institucija.

(Beta)

Napišite komentar