Vlada Koreje isporučila Srbiji opremu za kriminalne istrage vrednu 100.000 dolara

Vlada Koreje donirala je danas Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije opremu za kriminalističko istraživanje vrednu 100.000 dolara, koja će ojačati kapacitete za krivičnu istragu, saopšteno je iz korejske ambasade.

Donacija se sastoji od programa za oporavak video zapisa, video spektralni uporedjivač i IT opremu za dodatnu podršku i efikasnost krivičnih istraga u Srbiji.

Načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Bogdan Pušić zahvalio je na ceremoniji povodom donacije ambasadoru Južne Koreje u Srbiji Hjong-ćan Čeu, istakavši da će oprema pomoći Srbiji da ojača kapacitete.

Ambasador Če je izrazio je zadovoljstvo povodom dodele korejskog programa za oporavak digitalnog video zapisa koji je razvijen u Koreji naprednom tehnologijom, zajedno sa drugom IT opremom.

On je izrazio očekivanje da će ta visokokvalitetna oprema biti od izuzetne koristi i pomoći svim stručnjacima Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku Srbije.

Ambasador je dodao da su Južna Koreja i Srbija poslednjih godina kontinuirano radile na jačanju saradnje, razmeni znanja i tehnologija u ovom specijalizovanom sektoru, naročito tokom posete delegacije Vlade Koreje u decembru 2018. godine.

Rekao je i da se nada da će videti raznovrsniju saradnju ministarstava unutrašnjih poslova kao i nacionalnih forenzičkih centara dveju zemalja u godinama koje dolaze.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.