Vlada Kosova duboko razočarana izjavama visokih zvaničnika Srbije

Vlada Kosova danas saopštila da „izražava duboko razočaranje“ izjavama visokih srpskih zvaničnika koji „otvoreno nastavljaju da pokazuju dubok nedostatak poštovanja prema žrtvama nedavnog rata na Kosovu“, kao i prema njihovim porodicama koje „decenijama i dalje očajnički traže rodjake koje su otele srpske snage“.

U saopštenju se ocenjuje da „takve skandalozne izjave, osim što teško vredjaju sve žrtve srpskih zločina, dokazuju svetu da je zvanični Beograd tokom svih ovih godina namerno i svesno prikrivao tragove zločina, skrivajući mesta masovnih grobnica u kojima su završile stotine hiljada nevinih civila“.

Vlada Kosova je reagovala na izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića koji je u emisiji beogradske Televizije „Hepi“ pitao: „Šta ćemo mi sa Srbima koji pokazuju gde su sahranjeni Albanci širom Srbije?“.

„Vlada Kosova protivi se ovom političkom mentalitetu i očekujemo da medjunarodna zajednica učini isto, posebno Evropska unija i SAD, kao nezamenljivi faktori u izgradnji mira i evroatlantske perspektive zapadnog Balkana“, piše u saopštenju.

Vlada Kosova navodi da je „odlučna da posvećeno radi za mirnu budućnost regiona“ i da će „nastaviti snažnu saradnju sa zapadnim saveznicima radi što brže integracije u veliku porodicu civilizovanih i demokratskih evroatlantskih zemalja, u kojoj nema mesta mržnji prema drugim nacionalnostima“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.