U trendu

Vlada Kosova preuzela obavezu primenu svih sporazuma iz Brisela i onog o ZSO

Vlada Kosova preuzela je primenu svih obaveza po sporazumima proisteklim iz briselskog dijaloga, i onog o Zajednici opština sa srpskom većinom, stoji u Nacionalnom programu za sprovodjenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) 2020-2024, koji je usvojen prošle nedelje u Vladi Kosova, piše Koha.ditore.

Deo obaveza SSP-a je i da normalizuje odnose sa Srbijom, uključujući primenu potpisanih sporazuma, poštovanje principa regionalne saradnje i efikasne saradnje sa misijom spoljne politike, bezbednosti i odbrane EU, navodi list.

U dokumentu se takode pominje sporazum o osnivanju Zajednice (Asocijacije) opština sa srpskom večinom, protiv kojeg se Pokret samoopredeljenje neprestano angažovao. Nije, medjutim, opisan put koji treba slediti i radnje koje je moguće poduzeti.

„U decembru 2015. godine Ustavni sud je doneo presudu u vezi sa Sporazumom o Zajednici opština sa srpskom većinom. Vlada Kosova će uvek postupati u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova i odlukom Ustavnog suda“, piše u Nacionalnom programu za sprovodjenje SSP-a, čiji je primerak obezbedio Koha Ditore.

Ustavni sud je utvrdio kršenja u svih sedam poglavlja sporazuma, ali ga nije poništio i preporučio je da se prilikom pripreme statuta izbegne kršenje Ustava i zakona.

Ovaj sporazum je derivat prvog sporazuma za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, obradjen je nekoliko puta od 2013. godine, ali sporazum o principima za ZSO potpisan 2015. godine tokom vlade koju je vodio Isa Mustafa Ustavni sud proglasio je neustavnim.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar