U trendu

Vlada Kosova: Šest poslanika Skupštine Srbije priznaje Kosovo

Kosovski premijer Albin Kurti sastao se danas sa šestoro manjinskih poslanika Skupštine Srbije koji su po navodima Vlade Kosova, tokom razgovora podržali nezavisnost Kosova.

Kako je saopšteno, sastanku u Prištini prisustvovali su članovi poslaničke grupe „Ujedinjena dolina – Stranka demokratske akcije Sandžaka“ a lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin zahvalio je Kurtiju što je kosovski parlament usvojio rezoluciju kojom osudjuje genocid u Srebrenici.

„Bošnjaci su veoma zahvalni što se kosovska skupština priklonila zakonu i osudila najveći zločin u Evropi od Drugog svetskog rata, kada su srpske snage u jednom danu ubile i masakrirale 8.000 bošnjačkih muškaraca i dečaka“, naveo je Ugljanin, prenela je Vlada Kosova.

On je kazao da poslanici koalicije „Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka“ podržavaju Vladu Kosova u zaštiti prava Albanaca u Srbiji jer, kako je rekao, „štiteći prava Albanaca, štitite i prava Bošnjaka“.

Ugljanin je pohvalio pristup premijera Kurtija „uspostavljanju reciprociteta prava nacionalnih manjina na Kosovu i u Srbiji“, navodeći da je to „lek za rešavanje problema manjina na Balkanu“.

Kosovski premijer ocenio je da se Srbija „mora distancirati od krvave prošlosti i politike Slobodana Miloševića“ jer bez toga, kako je naveo, ne može krenuti ka budućnosti i normalizaciji odnosa s Kosovom.

Uz Ugljanina na sastanku s Kurtijem su bili šef poslaničke grupe „Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka“ Šaip Kamberi i poslanici Enis Imamović, Nadija Bekiri, Mirsad Hodžić, Ardjend Bajrami i Selma Kučević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.