U trendu

Vlada Kosova usvojila inicijativu za zaključivanje sporazuma o slobodi kretanja u regionu

Vlada Kosova jednoglasno je danas usvojila inicijativu za zaključenje medjunarodnog sporazuma sa Albanijom, BiH, Severnom Makedonijom, Crnom Gorom i Srbijom, što gradjanima Kosova i Bosne i Hercegovine omogućava prvi put na odredjeno vreme ulazak na teritoriju druge zemlje sa biometrijskom ličnom kartom.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečla na sastanku vlade predstavio je nacrt sporazuma koji se, kako je rekao smatrao izuzetno važnim.

„Ovaj nacrt sporazuma je u duhu zajedničkih interesa u okviru regionalne saradnje kao rezultat obaveza šestorice lidera zapadnog Balkana na Samitu u Sofiji održanom novembra 2020. godine, gde su potpisane dve deklaracije, ona o zajedničkom regionalnom tržište i izjave o zelenoj agendi. Samit u Sofiji je nastavak berlinskog procesa“, rekao je Svečla na sednici Vlade.

Prema njegovim rečima, taj sporazuma ima za cilj je da utvrdi uslove za ulazak, tranzit i kratkoročni boravak sa biometrijskim ličnim dokumentom.

„Kao rezultat toga, gradjani strana uključenih u sporazum imaće pravo da slobodno prelaze i borave na teritoriji ugovornica tokom vremenskog perioda navedenog u ovom sporazumu. Kao takav, sporazum predvidja da će stranke pojednostaviti administrativne procedure za ulazak, tranzit i kratki boravak gradjana sa biometrijskim ličnim kartama“, izjavio je Svečla.

Posebno je istakao da će sporazum omogućiti gradjanima Kosova i Bosne i Hercegovine da prvi put posle rata na Kosovu mogu da se kreću na teritoriji jedne i druge zemlje sa biometrijski ličnim dokumentom.

Za boravak gradjana Kosova odnosno BiH do sada je bila obavezna viza, za čije je dobijanje trebalo pravizići mnoge administrativne i birokratske procedure.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.