U trendu

Vlada Srbije prihatila inicijativu Vučića za pooštravanje kazne za silovanje

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila zaključak povodom inicijative predsednika države Aleksandra Vučića za izmenu Krivičnog zakonika, čiji je cilj pooštravanje kaznene politike za krivična dela silovanja i nasilja u porodici.
U inicijativi je za krivično delo silovanja predložena kazna od pet do dvadeset godina zatvora, s mogućnošću izricanja i doživotne kazna zatvora, kao i pooštravanje kaznene politike za krivično delo nasilje u porodici, saopštila je Vlada.

U skladu s tom inicijativom Ministarstvo pravde će raditi na Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika. Za potrebe izrade tog nacrta biće obrazovana radna grupa predstavnika svih nadležnih državnih organa i stručne javnosti, a uslediće javna rasprava u kojoj će biti omogućeno učešće javnosti, stručnih institucija i pojedinaca.

Vlada ukazuje da pooštravanjem kaznene politike „država šalje jasnu poruku žrtvama nasilja, a pre svega ženama, da će najoštrije reagovati i sprovoditi oštru kaznenu politiku u suzbijanju ovih krivičnih dela“.

Takodje je saopšteno da bi pooštravanje kaznene politike značajno ohrabrilo žrtve da ne trpe nasilje i da počinioce prijave bez straha, „uverene da će država biti tu za njih da ih zaštiti“.

Vlada ukazuje da bi pooštravanje kaznene politike nesumnjivo i preventivno uticalo na potencijalne počinioce krivičnih dela silovanja i nasilja u porodici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar