U trendu

Vlada usvojila plan reorganizacije Srbijagasa

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila plan reorganizacije javnog preduzeća Srbijagas, koji znači početak reformisanja i modernizacije gasnog sektora, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Srbija zaslužuje da ima gasni sektor koji je moćan i profitabilan, a sprovodjenje plana koji je predložilo Ministarstvo rudarstva i energetike, a Vlada Srbije prihvatila, omogućiće da to i realizujemo, sa jasnim zadacima i rokovima“, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ocenila je da će reformisanje Srbijagasa stvoriti uslove za stabilno i sigurno snabdevanje gasom, i za mnogo efikasnije i profitabilnije poslovanje gasnih preduzeća što je važno i zbog infrastrukturnih projekata koje realizuju.

Po njenim rečima, plan reorganizacije Srbijagasa donosi razdvajanje delatnosti transporta i distribucije gasa izmedju Srbijagasa i preduzeća Transportgas i Distribucijagas Srbija, licenciranje tih preduzeća za delatnost koju obavljaju i uskladjivanje njihovog rada sa Zakonom o energetici.

„Plan obuhvata i donošenje predloga mera za rešavanje pitanja brojnih povezanih preduzeća u kojima Srbijagas ima učešće u kapitalu, a koje opterećuju poslovanje te kompanije“, naglasila je ministarka.

Dodala je da reformisanje Srbijagasa, pored toga što je propisano zakonima Srbije, predstavlja i preuzetu medjunarodnu obavezu.

„Donošenje plana i sprovodjenje ovih reformi je važno i zbog sprečavanja najavljenog uvodjenja mera Ministarskog saveta Energetske zajednice protiv Srbije, kao i zbog otklanjanja prepreka za otvaranje Poglavlja 15 u pregovorima sa Evropskom unijom“, rekla je Mihajlović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.