U trendu

Vladimir Kovačević: Neminovan pad standarda gradjana, kupovna moć sve slabija

Član Predsedništva Narodne stranke Vladimir Kovačević izjavio je danas da će životni standard gradjana padati do kraja godine čak i ako plate budu rasle, jer će kupovna moć slabiti, pošto će za istu sumu novca moći da se kupi mnogo manje nego 2020.

„Sve što se uvozi, a neophodno je za proizvodnju, poskupelo je od 25 odsto do 100 odsto i tako su povećani prihodi u budžetu. Nikako ne mogu da se složim sa tvrdnjom ministra finansija Siniše Malog da bolja naplata PDV-a i ostalih poreza za 2,5 milijardi dinara znači i oporavak privrede“, rekao je Kovačević.

On je istakao da nema povećanja privrednih aktivnosti, nego se povećala cenovna osnovica dobara i usluga i naplata PDV-a iz uvoza, a prihodi u budžetu su uvećani i zbog poskupljenja struje za industriju, koja, takodje povećava osnovicu za porez.

„Više od polovine ukupnih prihoda u budžetu čini naplata PDV-a iz uvoza što, na žalost svih gradjana Srbije, znači da domaća privreda zavisi od tudjih proizvodnji i da je Srbija ekonomski obolela“, rekao je Kovačević.

„Skok u naplati takvih prihoda nije za ponos niti je dokaz da postoji trend oporavka“, zaključio je Kovačević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.