U trendu

Vlasi: Sporazum i Aneks obavezuju, ne može da se probira ko šta hoće iz njih da primeni

Kosovski pravnik i političar Azem Vlasi izjavio je da su „sporazum o odnosima između Srbije i Kosova od 27. februara i Aneks o implementaciji tog sporazuma od 18. marta sa pravnog stajališta nesporni i validni“.

„Po Bečkoj konvenciji o ugovornom pravu važe svi sporazumi postignuti između strana sa pravnim legitimitetom bez obzira da li su formalno potpisani ili usmeno potvrđeni“, rekao je Vlasi za sajt Danasa upitan o sastanku u Ohridu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija i šta ih pravno obavezuje.

Kako je Vlasi naveo, „u ovom slučaju dodatni pravni legitimitet ovim sporazumima daje i to što su postignuti u prisustvu visokog predstavnika Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela, kao i izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, a ne privatnih lica“.

On je naveo i da Kurti i Vučić ne osporavaju da su sporazum i aneks prihvatili i složili se da će posrednici nadgledati i pomoći implemenataciju.

„Nema mogućnosti da se probira ko šta hoće, a šta neće da poštuje i sprovodi. Kako će se to objasniti nezadovoljnicima kod kuće, to je druga stvar“, zaključio je Vlasi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar