U trendu

Vlasi: ZSO treba formirati u skladu sa Ustavom Kosova

Prištinski advokat i bivši visoki funkcioner Kosova i SFRJ Azem Vlasi rekao je večeras da Kosovo treba da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom (ZSO) kao „instrument“ za potrebe srpskih opština, u okviru ustavnog poretka Kosova, a ne kao deo pregovora sa Srbijom.

Prema njegovim rečima, Kosovo je ranije pogrešilo u dijalogu sa Srbijom kada je dozvolilo Srbiji da utiče na unutrašnja pitanja, iako ne priznaje nezavisnost Kosova.

„Trebalo je na vreme da se stavi do znanja da smo za normalizaciju odnosa i da ne pregovaramo ni za šta drugo. Ako kažu da Kosovo ne priznaju kao državu, zašto onda razgovaramo“, rekao je u Vlasi za prištinsku televiziju KTV.

Vlasi smatra da zvaničnici Srbije „nikada ne govore istinu“ o suštini dijaloga.

„Treba da tražimo da za stolom kažu šta žele. Ako želite ZSO, onda neka ne bude onako kako želite, jer je u suprotnosti sa našim Ustavom. Zašto pitanje ZSO ostavljamo otvorenim, ako nam je Ustav dao izlaz. Prvo, moramo se vratiti u situaciju da kažemo medjunarodnim predstavnicima da ZSO nije stvar dogovora naše države sa drugom državom, već unutrašnje pitanje Kosova“, kazao je on.

Vlasi je dodao da treba pitati medjunarodne predstavnike da li žele da pomognu da se usvoji Statut ZSO, ali u okviru Ustava Kosova.

Govoreći o situaciji Albanaca u Preševskoj dolini Vlasi je kazao da Albanci nisu ugroženi progonom kao što se to dogodilo Albancima na Kosovu 1999. godine, ali da Kosovo treba da doprinese ostvarivanju njihovih prava.

Prema njemu, pitanje Albanaca u Preševskoj dolini bi trebalo da bude uključeno u dijalog sa Srbijom i njegovo dosadašnje odsustvo iz dijaloga nazvao je „greškom kosovske strane“.

Vlasi je kazao da pitanje Albanaca u Preševskoj dolini treba povezati sa pravima i položajem kosovskih Srba, polazeći od principa reciprociteta u odnosima prema manjinama.

On smatra da Kosovo u dijalogu treba da postavi pitanje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji su njegovi zahtevi i da li ima mesta za kompromis.

„U dijalogu smo u boljoj poziciji, jer naši zapadni prijatelji ne traže kompromis u vezi sa statusom Kosova kao države, ne traže promenu granica, promenu ustavne strukture Kosova kao unitarne države. Gde god ima dijaloga, razgovara se o kompromisu. Vučića treba jasno pitati šta je za njega kompromis i da li postoji mogućnost za postizanje kompromisa“, rekao je Vlasi.

Prema njegovim rečima, Kosovo i Srbija treba da rade na razvoju komunikacije kao dve nezavisne države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.