U trendu

Vlast i opozicija u Skupštini Kosova pozdravili rezoluciju albanskog parlamenta

Vlast i opozicija u Skupštini Kosova pozdravile su usvajanje rezolucije Skupštine Albanije protiv izveštaja bivšeg senatora Dika Martija o trgovini organima u toj zemlji tokom sukoba na Kosovu, uz ocenu da to ne može direktno uticati na rad Specijalnog suda u Hagu.

Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari Ljilja, izjavila je za prištinsku agenciju Kosovapress da bi, da je ista takva rezolucija bila usvojena ranije verovatno imala veći efekat, jer prema njenim rečima, prema trenutnoj situaciji u Specijalnom sudu, nisu predstavljene bilo kakve veze izmedju izveštaja Dika Martija i optužnica protiv vodja OVK.

„Trenutno, Specijalnom sudu nije predočena nikakva veza izmedju ovog izveštaja i optužnica protiv čelnika OVK“, kazala je ona.

Šef poslaničke grupe ABK Besnik Tahiri kazao je za Kosovapress da će rezolucija pomoći „da se razjasni istina da nije bilo trgovine organima i da je izveštaj zasnovan na političkim informacijama Srbije“.

Ocenio je da su usvajanje rezolucije protiv Martijevog izveštaja i dešavanja u Specijalnom sudu dva odvojena događaja.

„Ova rezolucija pomaže da se razjasni istina da nije bilo trgovine organima i da je izveštaj zasnovan na političkim informacijama Srbije. Ne vidim tu debatu u vezi sa dešavanjima u Specijalnom sudu, postoji drugi proces. Istina je vrlo jednostavna, naša borba za slobodu je bila poštena, čista borba“, kazao je on.

Dodao je da su ostale tvrdnje u Specijalnim većima u Hagu zahtevi prema kojima Kosovo mora ozbiljno da se odnosi, kao i da aktuelna vladajuća stranka nije podržala formiranje Specijalnog suda.

Skupština Albanije je sa 125 glasova za, nijednim protiv i uzdržanim usvojila prošle nedelje rezoluciju „O neosnovanosti tvrdnji o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji“.

Izmedju ostalog, u rezoluciji je ocenjeno da „sve tvrdnje koje se iznose za nehumano postupanje prema licima i ilegalnu trgovinu ljudskim organima u Albaniji i/ili na Kosovu ostaju neosnovane i nedokazane“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar