U trendu

„Vljora Čitaku je i dalje državljanka Srbije“

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić izjavio je na sednici SB UN u Njujorku da je ambasadorka tzv. Kosova u SAD Vljora Čitaku i dalje državljanka Srbije i pokazao fotokopiju njenog izvoda iz matične knjige rođenih.

„Možda će Čitaku sad reći da nije tražila otpust iz srpskog državljanstva, jer je to za nju nebitno. Ali pitajte Nemce da li je nebitno, budući da Nemačka traži od svakog Albanca sa KiM potvrdu o otpustu iz državljanstva Srbije“, rekao je Dačić.

On je dodao i da je ona upisana u matičnu knjigu rođenih za područje Prištine.

Istakao je i da veliki broj Albanaca koji rade u UN jesu i dalje državljani Srbije.

„Kako kad treba da dobijete posao, da ostvarite svoja prava, da vam Srbija vraća kredite, vi ste državljani Srbije, a zalažete se za svoju državu Kosovo. Mogla je Čitaku da traži otpust, ali nije. Prema tome, nemojte tako da govorite o svojoj državi“, rekao je Dačić povodom njenih ranijih tvrdnji da Albanci u Srbiji nisu imali pravo na upotrebu albanskog jezika i pisma.

Dačić je na sednici SB UN posvećenoj situaciji na KiM pokazao kako je izgledao izvod iz matične knjige rođenih koje su srpske vlasti izdavale 1990. godine na KiM koji je dvojezični, a tekst je prvo napisan na albanskom, pa na srpskom jeziku.

„Hoćete li da pogledate, tada ste imali deset godina“, upitao je Dačić Čitaku i dodao da je i ona imala takav izvod, na albanskom i na srpskom jeziku.

On je naveo da su čak i Srbima na KiM izdavana dvojezična dokumenta, prvo na albanskom, pa na srpskom jeziku.

„Kako vas nije sramota da lažete da niste imali pravo da koristite albanski jezik u Srbiji“, upitao je Dačić Vljoru Čitaku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)