U trendu

VOA: Helsinška komisija poručila Srbiji da se suoči sa realnošću da je Mladić osuđeni …

Robert Hend, politički savetnik u Helsinškoj komisiji američkog Kongresa, izjavio je za Glas Amerike da incidenti koji su obeležili pokušaj uklanjanja grafita posvećenog Ratku Mladiću ukazuju na potrebu da se Srbija suoči sa realnošću da je Mladić osudjeni ratni zločinac.

„Umesto što njega i njegove saradnike predstavljaju kao srpske heroje – vlasti Srbije bi trebalo da učine više na priznanju zločina protiv čovečnosti i genocida počinjenog tokom devedesetih godina prošlog veka. Da odbace mrski nacionalizam koji je motivisao takve zločince“, istakao je u pisanom odgovoru predstavnik agencije američke vlade usredsredjene na zaštitu ljudskih prava, vojnu bezbednost i ekonomsku saradnju.

On je dodao da cene „napore hrabrih pojedinaca u Srbiji koji na miran način žele da iskažu jasnu distancu od tih užasnih zločina i ljudi koji su ih počinili“.

Ambasada SAD u Beogradu je u odgovoru na upit Glasa Amerike o grafitu navela da Ratko Mladić ne treba da bude lice koje Beograd pokazuje svetu.

„SAD i Srbija su posvećene osnovnim vrednostima, uključujući toleranciju, ljudska prava i vladavinu prava. Ponekad je izazovno pomiriti se sa teškim trenucima iz prošlosti – i za SAD, i za Srbiju – ali nema ničeg časnog u zaštiti memorijala ratnog zločinca osudjenog za genocid i zločine protiv čovečnosti. Nadamo se da će se Srbija fokusirati na svetliju, inkluzivniju budućnost, pre nego da iznova prolazi kroz bol, mrak i podele iz devedesetih godina“, navodi se u pisanom odgovoru portparola ambasade SAD.

Istovremeno, Evropska unija pozvala je Srbiju da se uzdrži od veličanja ratnih zločinaca i negiranja ratnih zločina, kao i da radi na pomirenju.

„Stav EU je čvrst i jasan: potrebno je efikasno prevazići nasledje prošlosti, uzdržati se od veličanja ratnih zločinaca i negiranja ratnih zločina i negovati pomirenje. Od zemlje koja teži članstvu u EU očekuje se da se uskladi sa osnovnim vrednostima EU – vladavinom prava, demokratijom, pravdom“, rekla je u odgovoru za Glas Amerike portparolke Evropske komisije Ana Pisonero.

Takodje je podsetila da Srbija treba da nastavi i produbi reforme u domenu slobode govora i rešavanju pitanja ratnih zločina.

„To je od ključne važnosti za napredak zemlje na evropskom putu“, zaključuje se u pisanom odgovoru Pisonero.

Tenzije u vezi sa grafitom Ratka Mladića otpočele su neposredno uoči Medjunarodnog dana borbe protiv fašizma – kada su gradjani i deo nevladinog sektora, izmedju ostalog i Inicijativa mladih za ljudska prava, najavili njegovo uklanjanje.

Prethodno je, po navodima portala, inspekcija izdala nalog stanarima zgrade u Njegoševoj 38 na Vračaru da uklone sporni grafit. Policija je juče privela pa posle par sati pustila aktivistkinje za ljudska prava Aidu Ćorović i Jelenu Jaćimović pošto su jajima gadjale mural.

Pomenuti grafit je tokom dana prefarbao Djordjo Žujović, član Socijaldemokratske partije Srbije – stranke u koaliciji sa vladajućom Srpskom naprednom strankom. Medjutim, ubrzo potom na mestu dogadjaja pojavile su se nepoznate osobe koje su ga do večeri očistile i održale skup. //

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.