U trendu

VOICE: Vulinizacija vojske – nabavke iz budžetskih rezervi za politički marketing

Ministarstvo odbrane Srbije jedan je od najvećih korisnika sredstava iz tekuće budžetske rezerve, a ta „ogromna sredstva“ se koriste za brutalni populizam i samopromociju, dok je njihovo trošenje netransparentno, zbog čega su idealna za potencijalne koruptivne poslove, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Samo u decembru 2016. Ministarstvu odbrane je iz tekuće rezerve prebačeno čak devet milijardi dinara, što je skoro 25 odsto ukupnog iznosa potrošenog sa tekuće rezerve te godine, a u oktobru i decembru 2017. tom ministarstvu je za nabavku vojne opreme isplaćeno oko pet milijardi dinara, da bi u julu 2018. odbrani bilo prebačeno 12 milijardi dinara, to jest 30 odsto ukupnog iznosa tekuće rezerve.

Istraživanje VOICE-a pokazalo je da je za tekućom budžetskom rezervom u slučaju Ministarstva odbrane posezano u najrazličitije svrhe: od nabavke uniformi, plaćanja plata, doprinosa i ostalih nameta zaposlenima, preko izdvajanja za investicione radove na aerodromu „Morava“, prvi put 155 miliona, a drugi put čak 517 miliona dinara, kao i Tehničkog remontnog zavoda „Čačak“, stavljanje u operativnu upotrebu i nabavke rezervnih delova za MiG 29, pa sve do isplate naknada za profesionalne vojnike koji se nalaze u multinacionalnim misijama.

Izvršni direktor Saveta za strateške politike Nikola Lunić za VOICE je rekao da se u vojsci korišćenje budžetske rezerve ne može obrazložiti racionalno jer vojska mora da bazira svoje nabavke i budžet na planiranim aktivnostima, najmanje u petogodišnjem periodu.

Prema njegovim rečima, tekuća budžetska rezerva se u Srbiji daje na osnovu „političkog marketinga“.

„Svim nabavkama koje je izvršila Vojska Srbije ne dižu se drastično operativne sposobnosti vojske, ali se uveliko usložnjava logistika, održavanje i remonti i, na kraju krajeva, obuka“, naveo je on i podsetio da je Srbija poslednjih godina oružje i tehniku uzimala iz svih zemalja, iako najviše iz Rusije.

„Mi sada treba da osposobimo i da logistički omogućimo našim stručnjacima da održavaju takvu tehnološki raznorodnu tehniku, a tu je i obuka pilota , što sve ima implikacije na vojni budžet, odnosno na obaveze vojnog budžeta u narednim godinama, jer se to sve očigledno ne može opslužiti u jednoj godini i sa jednim vojnim budžetom“, rekao je Lunić.

On je ocenio da bi, da su o finansijskim sredstvima za vojsku odlučivala vojna lica a ne političari, situacija bila sigurno drugačija nego u slučaju kada ih je potrošila stranka na vlasti.

„Mislim da je, po pitanju vojnih nabavki, politički marketing najvažniji, jer osim za (borbeni avion) MiG 29, gde postoje opravdani razlozi nabavke, za ostale nabavljene sisteme nemamo praktično opravdanje u operativnom smislu, a nemamo ni takve indikatore u Strategiji nacionalne bezbednosti da bi se naoružavali prevazilazeći budžetske mogućnosti. Nabavke u vojsci treba da se planiraju, potom da se izvrše opiti odnosno testiranje opreme, i tek na osnovu dobijene analize da se realizuje nabavka, a ne da se neki sistem svidi političaru koji kaže da će to i kupiti. To je neozbiljno“, ocenio je Lunić.

Dodao je da vojska jeste „najzahvalnija za izvlačenje rejtinga političara“, ali je rekao da neki, poput ministra odbrane Aleksandra Vulina, ne mogu ni tako poboljšati svoj lični rejting.

Vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je za VOICE da sve veća potrošnja sredstava za vojsku iz tekuće budžetske rezerve umesto iz redovnog budžeta svedoči o degradaciji funkcionisanja i pokušaju stvaranja slike koja je potrebna za javno mnjenje ili da se unutar vojske primire tenzije kada se pojave, što je ocenio kao proces „vulinizacije“ Vojske Srbije.

„Radi se ad hoc pa kad se proceni da bi nešto moglo lepo medijski da se prezentuje, onda se pronadju negde novci, to se finansira i ide se dalje. Od decembra 2016. godine kroz taj model vanbudžetski su potrošene stotine miliona evra za finansiranje nabavki naoružanja i vojne opreme“, naveo je Radić.

On je optužio vojni vrh da „očigledno dozvoljava takvu farsu“.

Ministarstvo odbrane nije odgovorilo na pitanja VOICE-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.