Vojna neutralnost Srbije na udaru stranih službi

Direktor Vojnobezbednosne agencije (VBA) Petar Cvetković ocenio je danas da odredjene zemlje, zbog nesuglasica Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i zemalja Evropske unije o Ukrajini, migracija i Siriji, pokušavaju da utiču na Srbiju da prestane da bude vojno neutralna.

„Poslednji dogadjaji izmedju Rusije i Ukrajine, rat u Siriji i migracije, a posebno nesuglasice Rusije, SAD i EU o tim pitanjima, stvorili su realan, ali neopravdan osnov da strane obaveštajne službe odredjenih zemalja na našim prostorima pokušaju da utiču na našu spoljnu politiku radi promene stava o vojnoj neutralnosti i svrstavanja na jednu stranu“, rekao je Cvetković.

On je za dnevni list Politika rekao da je VBA spremna da odgovori na sve te izazove i pretnje, kao i da neprekidno prati sve ključne probleme globalne i regionalne bezbednosti koji mogu da utiču i na bezbednost sistema odbrane Srbije.

Kako je ocenio, sadašnji zakonski okvir daje adekvatna ovlašćenja VBA za kontraobaveštajne aktivnosti.

„Nova zakonska rešenja trebalo bi bolje da prepoznaju potrebu hitnosti preduzimanja kontraobaveštajnih aktivnosti VBA, kao i u slučaju terorizama i ekstremizama usmerenih protiv Ministarstva odbrane i Vojske Srbije“, dodao je direktor VBA.

Cvetković je kazao i da u njegovom dosadašnjem mandatu VBA nije registrovala slučajeve organizovanog kriminala u sistemu odbrane i prema njemu, kao i da je presečeno pet slučajeva korupcije.

„U vezi sa tim, podneli smo pet krivičnih prijava i dve dopune tih prijava protiv ukupno 25 osoba, a sudski postupci su u toku“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.