U trendu

Vojvodine nema bez identiteta njenih nacionalnih zajednica

Predsednik Demokratske stranke (DS) i Pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je da Vojvodinu nije moguće zamisliti bez identiteta nacionalnih zajednica koje žive u njoj.

„Nije moguće zamisliti Vojvodinu bez hrvatskog, mađarskog, slovačkog, rumunskog, rusinskog identiteta. Bez toga bismo bili samo jedno geografsko, administrativno područje, bez onog bogatstva kojim se toliko ponosimo“, rekao je Pajtić u Novom Sadu na obeležavanju 25. godišnjice osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV).

Podsetio je da je hrvatski jezik u službenoj upotrebi u Skupštini Vojvodine i da su izgrađene institucije te nacionalne zajednice, od Zavoda za kulturu do različitih medija na hrvatskom jeziku, prenela je pres služba DS-a.

Pajtić je rekao da se divi DSHV-u, jer je pre 25 godina bilo veoma teško i veoma rizično osnovati opozicionu stranku u Srbiji, a osnovati hrvatsku nacionalnu stranku je bilo podvig.

„Bio je to odraz građanske hrabrosti, to je bio čin kojem se stavljala glava u torbu, to je bio čin kojim se rizikovao posao, kojim se bukvalno rizikovala fizička bezbednost sebe i svoje porodice. Zbog toga vam čestitam na toj hrabrosti“, poručio je predsednik DS.

Dodao je da je saradnja između DS-a i DSHV-a bila i ostala „prirodna“ i ocenio da je ona u velikoj meri doprinela da odnosi između Srbije i Hrvatske danas budu prijateljski, što je preduslov za stabilnost na Balkanu.

Pajtić je rekao da je postoje „privremeni prijatelji“, već su prijatelji oni koji ne obraćaju pažnju ni na rejtinge ni na popularnost kada treba da se pomogne u nevolji.

„Prijatelj je i onaj ko vam se nađe kad vas isteruju iz doma, a i onaj ko vam dođe na 25. godišnjicu stranke“, kazao je Pajtić.

On je izrazio žaljenje zbog otkazivanja skupova u Srbiji kojima je trebalo da se izrazi poštovanje prema žrtvama zločina u Srebrenici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.