U trendu

Vondraček izdvojio Srbiju kao broj jedan za proširenje EU

Predsednik Poslaničkog doma češkog parlamenta Radek Vondraček izjavio je danas da je Srbija za Češku broj jedan u proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan koje zvanični Prag ma ko bio na vlasti dugoročno i dosledno podržava.

On je posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da je potvrdio da je dugoročno i dosledno zagovornik proširenja EU na Zapadni Balkan pri čemu je Srbija za Češku broj jedan.

„Bila bi naš prirodni partner i saveznik u okviru Unije. Imamo mnogo toga zajedničkog npr. poštujemo tradicionalne vrednosti, zbog iskustava sa totalitarnim režimom osetljivi smo na slobodu govora“, rekao je Vondraček.

Šef donjeg doma češkog parlamenta u saopštenju nakon sastanka sa predsednikom Srbije ocenio je da je Srbija u poslednje vreme napravila značajne korake kada je u pitanju pravna država tako da on od Evropske komisije očekuje povoljnu reakciju.

Vondraček, inače poslanik vladajuće stranke ANO premijera Andreja Babiša, čestitao je predsedniku Vučiću na tome kako je Srbija uspešno savladala vakcinaciju protiv kovid-19.

Prvog dana posete predsednika Srbije Pragu publicitet u češkim medijima dobilo je uglavnom samo izvinjenje predsednika Zemana srpskom narodu za bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine, koje je on kao tadašnji premijer Češke odobrio.

Češki mediji prenose i reakcije čeških političara na to Zemanovo lično izvinjenje a ne u ime države, pošto na konferenciji za novinare nakon sastanka Zemana i Vučića nije postojala mogućnost da novinari postavljaju pitanja.

Prvi dan dvodnevne posete Pragu predsednik Srbije završava večerom u Senatu češkog parlamenta sa predsednikom Senata Milošem Vistrčilom i nakon toga susretom sa srpskom dijasporom u Češkoj u ambasadi Srbije u Pragu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.