najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

VS u vojno-savetodavnoj misiji EU u CAR

Pripadnici Vojske Srbije (VS) i Ministarstva odbrane učestvovaće u narednom periodu, na poziv Visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, u vojno-savetodavnoj misiji EU u Cetralnoafričkoj republici, izjavio je danas portparol tog Ministarstva Jovan Krivokapić.

„Učešće Vojske Srbije u izgradnji i očuvanju mira u regionu i svetu u okviru multinacionalnih operacija predstavlja drugu misiju VS koja se zasniva na procenama bezbednosne i odbrambene situacije a na osnovu Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane Srbije. Angažovanje u multinacionalnim operacijama svrstava Srbiju u red ravnopravnih partnera zemalja članica UN i EU u očuvanju i izgradnji mira u regionu i u svetu“, kazao je Krivokapić agenciji Beta.

On je podsetio da je Narodna skupština nedavno usvojila Godišnji plan upotrebe VS i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2015. godini koji predviđa angažovanje do 670 pripadnika ministarstva odbrane i VS u okviru 19 multinacionalnih operacija UN i EU, među kojima je i misija EU u Centralnoafričkoj republici.

Ukazao je da je Srbija trenutno lider u regionu i osma na nivou Evrope po broju vojnika agažovanih u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija.

„Trenutno je angažovano 336 pripadnika ministarstva odbrane i VS u deset misija UN i EU, od Konga, Liberije, Obale slonovače, Centralnoafričke republike, Libana, Bliskog istoka, Kipra do Somalije i Malija. Godišnjim planom upotrebe VS i drugih snaga odbrane omogućeno je učešće i u drugim misijama u kojima trenutno nismo angažovani“, naveo je Krivokapić.

Prema njegovim rečima, Srbija se na osnovu zaključenog memoranduma o razumevanju sa UN, svrstava u red zemalja koje su u sistemu stend-baj aranžmana za slanje dodatnih snaga za mirovne misije UN.

„To znači da na osnovu procene da je potrebno još mirovnjaka za neku misiju, UN mogu pozvati Srbiju da pošalje svoje predstavnike. I misije EU funkcionišu po principu poziva a naše učešće u misiji EU u Centralnoafričkoj republici, koja je uvrštena u plan upotrebe pripadnika VS i drugih snaga odbrane za učešće u multinacionalnim operacijama za 2015. godinu, realizuje se na osnovu poziva koji je Srbiji uputila Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini“, kazao je Krivokapić i dodao da su pripadnici Ministarstva odbrane i VS već učestvovali na svim pripremnim konferencijama za tu misiju EU.

Kako je istakao, učešće u multinacionalnim operacijama i iskustva koja pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije steknu na terenu, imaju „neprocenjivi značaj za unapređenje sistema odbrane“.

„Rad u multinacionalnom okruženju i iskustva sa terena pospešuju interoperabilnost jedinica VS i podstiču sve njene pripadnike za dalje učešće u tim misijama. Strane armije sa kojima učestvujemo u mirovnim misijama, prihvataju srpskog vojnika kao odgovornog, časnog i izuzetnog profesionalca. Nema srpskog mirovnjaka koji se vrati iz misije bez odličja zasluženog u njoj“, dodao je Krivokapić.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike