U trendu

Vučić: Dijalog bez sporazuma, napredak oko ZSO

Srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da su pregovori s Prištinom u Briselu „završeni bez dogovora ni po jednoj tački“, mada se došlo skoro do okončanja sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i telekomunikacijama.

Srpska strana je želela da potpisse sporazume o ZSO i telekomunikacijama, ali to nije htela albanska delegacija, naveo je Vučić.On je dodao da do napretka nije došlo ni kad je reč o energetici, a o mostu u Mitrovici uopšte i nije bilo razgovora.

Vučić je objasnio da je ključno bilo, kad je reč o ZSO, to što prištinska strana nije htela da pristane čak ni na ona ovlašćenja ZSO koja imaju opštine, a srpska
strana je tražila da ZSO ima i nadzor nad urbanim planiranje, zdravstvom i ekonomskim razvojem.Nameštenici u opštinama trebalo bi da imaju status državnih službenika, a to je prištinska strana odbila, iako je to odredjeno Briselskim sporazumom, napomenuo je srpski premijer.

On je naveo da je znatan pomak ostvaren oko telekomunikacija, ali da delegacija Prištine nije htela da dodje do konačnog sporazuma.

I, kako je rekao Vučić, „oko telekomunikacija smo došli do dobrog, dobrog sporazuma za srpski narod i uspeli da sačuvamo imovinu Telekoma, naše tv kanale i  fiksne telefonske lokalne pozive, tako da se iz Gračanice i Kosovske Mitrovice bira Beograd sa 011, a Prisstina sa 038“, odnosno da pozivi prema centralnoj Srbiji ne budu naplaćivani kao medjunarodni.

Srpski premijer je naveo da che medjunarodni pozivni broj za Kosovo kod Medjunarodne unije za telekomunikacije, kao sistema UN čija je članica Srbija, biti zaveden uz pozivanje na rezoluciju 1244 SB UN i sa „zvezdicom“, posebnom naznakom.

Kosovski premijer Isa Mustafa je takodje izjavio da je ostvaren napredak oko „asocijacije srpskih opština“ i  telekomunikacija, ali, kako je rekao, za Prištinu su bili neprihvatljivi zahtevi delegacije Beograda „koja je tražila izvršna ovlašćenja za asocijaciju srpskih opština, što se kosi sa zakonom i ustavom“ Kosova.

Mustafa je dodao da se odmaklo u pregovorima o medjunarodnom pozivnom broju za Kosovo, mada sporazum nije potpisan, jer, kako je naveo, međunarodna zajednica traži da sve četiri teme budu potpisane istovremeno.

Na pitanje novinara  da li će to što nisu potpisani sporazumi u dijalogu uticati na otvaranje prvog poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije s Evropskom unijom, Vučićev  odgovor je bio: „Ko zna šta i čega sve to može da nas košta“. „Spreman sam da snosim i lične posledice ako treba, mada tu ne vidim nikakvu našu krivicu“, naglasio je srpski premijer.

On je dodao da ne zna za kada bi mogla biti sazvana sledeća runda dijaloga Beograd-Priština.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.