Vučić i Anastasijadis: Srbija može da računa na podršku Kipra oko kosovskog pitanja

Predsednici Srbije i Kipra, Aleksandar Vučić i Nikos Anastasijadis, razgovarali su danas u Beogradu o pitanju Kosova, evropskim integracijama Srbije i produbljivanju bilateralne saradnje.

Anastasijadis je rekao posle sastanka sa Vučićem da njegova zemlja snažno podržava teritorijalni integritet Srbije i ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

On je naveo da je osnova za rešavanje pitanja Kosova rezolucija 1244 UN, navodeći da je kosovska jednostrana nezavisnost nezakonita sve dok je ta rezolucija na snazi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da u odnosima Srbije i Kipra „nema previše interesa već iskrene bliskosti“ što je kako je ocenio, retkost u medjunarodnim odnosima.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare kazao da je Kipar jedna od članica EU koja najčvršće i najsnažnije štiti medjunarodno pravo i teritorijalni integritet Srbije.

„U medjunarodnim odnosima uvek imate interese kao glavnu vodilju ali u našim odnosima sa Kiprom prijateljstvo je potpuno iskreno. Mi razgovaramo sa svima i trudimo se da imamo dobre odnose sa svima, ali gajimo poseban odnos prema zemljama i narodima koji su uz nas bili u najtežim trenucima naše istorije. Uveren sam da ćemo uvek moći da računamo na pravdoljubivost i podršku našeg prijatelja Nikosa koji nas perfektno razume i zato se toliko uzdamo u njegovu i podršku Kipra“, rekao je Vučić.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji i u regionu, Vučić je ukazao na značaj očuvanja mira i stabilnosti.

„Govorio sam o dvostrukim standardima koji neretko važe za nas i neke druge, o evropskom putu Srbije za čiji smo nastavak dobili široku podršku Kipra“, rekao je predsednik Srbije.

Kiparski predsednik je kazao rekao da je sa Vučićem razgovarao o evropskim integracijama Srbije, navodeći da Kipar snažno podržava priključenje Srbije Evropskoj uniji.

„Imajući u vidu postignuti napredak, nemam nikavu sumnju da je budućnost Srbije u Evropi“, kazao je on i dodao da je Kipar spreman da pomogne Beogradu i podeli iskustva stečena u procesu evropskih integracija.

Anastasijadis je izrazio nadu da će Evropski savet u junu „izvršiti ozbiljnu evaluaciju napretka Srbije na putu ka EU i poslati Beogradu ohrabrujuću poruku“.

Predsednik Srbije je najavio da će posetiti Kipar kao i da će tom prilikom pored Biznis foruma, biti verovatno održana i zajednička sednica vlada dve zemlje na kojoj i bilo reči o saradnji u turizmu ali i o većem učešću kiparskih gradjevinskih kompanija u infarstrukturnim projektima u Srbiji.

„Naša trgovinska razmena mora biti veća, do sada smo imali značajna ulaganja sa Kipra u Srbiju ali očekujemo da budu još veća“, dodao je Vučić.

On je naveo da je Srbija veoma zainteresovana da kompromisno rešenje pitanja Kosova i Metohije i izrazio nadu da će i Kipar svoje unutrašnje probleme rešiti mirnim putem na osnovu kompromisa.

„Zainteresovani smo za kompromis ali niko ne može jezikom ucena, pretnji i ultimatuma da razgovara sa nama. Mi ćemo nastaviti težak put ka EU, težak zbog poglavlja 35 koje postoji samo za Srbiju, koje nijedna druga zemlja nije imala ali se nadam da ćemo naći neko rešenje koje će biti dovoljno nezadovoljavajuće i za Beograd i za Prištinu“, rekao je predsednik Srbije.

Anastasijadis se zahvalio Srbiji na podršci teritorijalnom integritetu Kipra i naporima da se pronadje održivo rešenje za rešavanje tog pitanja.

Govoreći o problemu višedecenijske podele Kipra zbog turske vojne okupacije severa, Anastasijadis je rekao da je spreman da nastavi dijalog u okrilju UN, s krajnjim ciljem da se nadje konačno rešenje na osnovu evropskih tekovina.

„Moramo da nadjemo konačno rešenje koje neće odmoći dvema nacijama koje žive na Kipru, da se ne bi stvorile prepreke i nepoverenje“, kazao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.