U trendu

Vučić i Nikolić u Briselu sa Mustafom i Tačijem

Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine pod okriljem EU nastavlja se danas u Briselu uz učešće i predsednika i premijera Kosova i Srbije.

U novoj rundi dijaloga koju je zakazala visoka predstavnica EU Federika Mogerini za stolom će sedeti predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić i predsednik i premijer Kosova Hašim Tači i Isa Mustafa.

Agenda sastanka nije saopštena, a u Briselu je rečeno da poslednji dogadjaji „naglašavaju potrebu jačeg angažovanja“ Beograda i Prištine i da je „napredak u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije od ključne važnosti za obe strane, za EU i za ceo Zapadni Balkan“.

Evropski diplomatski izvori u Briselu rekli su agenciji Beta da je dolazak delegacija Beograda i Prištine na najvišem nivou znak koji obećava da će perspektiva dijaloga biti snažno potvrdjena.

Ti izvori naveli su da je očigledno da i jedna i druga strana žele da i Evropskoj uniji i medjusobno razjasne dokle se došlo u dijalogu i kakvi su izgledi da se dalje unapredi proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine imajući u vidu nedavno zaoštravanje.

Vučić je rekao da od današnjeg sastanka ne očekuje previše, ali da očekuje smirivanje situacije. On je dodao da će razgovori biti veoma teški jer je izgubio poverenje u Prištinu i da očekuje na prvom mestu jasne poruke od EU o upotrebi oružja.

Predsednik Kosova Hašim Tači je rekao da je  sastanak u Briselu sastanak „na visokom, političkom medjudržavnom nivou“i  da su stvoreni uslovi da dve zemlje udju u proces normalizacije medjudržavnih odnosa, nakon „teške provokacije Srbije s hapšenjima, vozom i zidom u Mitrovici“.

Do porasta napetosti u odnosima Beograda i Prištine došlo je početkom godine zbog hapšenja lidera Alijanse za budućnost Kosova i jednog od bivših komandanata OVK Ramuša Haradinaja u Francuskoj po nalogu Srbije koja ga tereti za ratne zločine, a dodatno kada je, 14. januara,  iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu krenuo voz u bojama srpske zastave, ispisan parolama  „Kosovo je Srbija“ a Priština poslala specijalne policijske jedinice ROSU na sever Kosova da ga zaustave.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.