U trendu

Vučić i Plenković na panelu o EU i Zapadnom Balkanu u Davosu

Premijeri Srbije i Hrvatske Aleksandar Vučić i Andrej Plenković učestvovali su danas u Davosu na panelu „Susedska politika EU“ sa šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom, evropskim komesarom Johanesom Hanom i ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

Han je na Tviteru objavio fotografiju na kojoj su svi učesnici panela stavili dlan preko dlana i naveo da je EU privržena prijateljima i spremna da im pruži geopolitičku podršku i pomoć u sprovodjenju reformi.

On je naveo da je stabilizacija Zapadnog Balkana i njegovo približavanje EU zajednički cilj.

Članstvo u EU je strateški cilj. Ne ostavljate nas same na našem ćošku, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Plenković je rekao da Hrvatska deli privrženost proširenju EU i upozorio da se ne sme otvarati prostor za populiste, dok je ukrajinski predsednik Petro Porušenko rekao da Ukrajina ostaje čvrsto na putu ka EU ali i da EU mora da se drži svog dela dogovora.

Susret Vučića i Plenkovića na panelu o istočnom susedstvu EU poslednjeg dana Svetskog ekonomskog foruma u Davosu prvi je njihov susret od kako je Plenković preuzeo dužnost premijera u oktobru 2016.

Plenković je pre današnjeg panela rekao da mu je drago što se sreće sa Vučićem. On je dodao da za pravi sastanak treba obaviti pripreme i dogovoriti teme i da je on otvoren za takav susret.

Vučić je u razgovoru sa hrvatskim novinarima uoči panela kazao da je poziv premijeru Plenkoviću i hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar-Kitarović uvek otvoren i da su razgovori uvek lekoviti.

@PavloKlimkin @poroshenko @AndrejPlenkovic @avucic @sebastiankurz #wef17 „Go East“ gig. EU stands firm w friends 1/2 pic.twitter.com/YM4k0p57JX— Johannes Hahn (@JHahnEU) January 20, 2017

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.