Vučić: Imam veliki strah zbog situacije u BiH

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da više ne strahuje zbog ispunjenja ekonomskih reformi već zbog regionalne nestabilnosti i političkih sukoba, pre svega zbog situacije u Bosni i Hercegovini.

„Veliki strah imam zbog situacije u Bosni i Hercegovini. Videli ste da sam zamolio našeg prijatelja (predsednika RS) Milorada Dodika da još jedanput razmotri svoju odluku o referendumu. Iako razumem njegove argumente, cena je suviše visoka“, rekao je Vučić u intervjuu za list Politika.

Govoreći o napadu na njega u Potočarima kod Srebrenice, Vučić je ocenio da je posle britanske, rezolucije koja nije usvojena, u velikom delu sveta, ne samo u regionu, nestala želja čak i za pričom o stvarnom pomirenju, a da su neki pomirenje doživljavali u konačnom srpskom porazu.

On je dodao da je, iako je imao procene bezbednosnih službi o mogućem incidentu u Srebrenici, odlučio da ode tamo jer je želeo da pošalje signal da Srbija ima dobru volju i iskreno poštovanje i da pokaže koliko je njegovo poštovanje prema žrtvama.

Premijer Srbije je dodao da se od tada nije čuo sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem ali da će mu se javiti u ponedeljak da bi se dogovorili oko agende njegove posete Srbiji.

„Moja sujeta i ono što sam preživeo ne smeju biti razlog da mi ne radimo na najbolji način. Ono zbog čega se nisam čuo sa njim jeste njegovo objašnjenje da me nije video, da on tamo nije bio organizator“, rekao je Vučić i potvrdio da mu je lično Izetbegović garantovao bezbednost pre dolaska.

Vučić je dodao da je njegov odnos sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom „korektan“ a na pitanje da li ima uticaja na njega rekao je da ne govori o uticaju.

„Ima i on uticaj na mene“, rekao je Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.