Vučić: Izetbegovićeva izjava ima dalekosežne političke i pravne posledice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je izjava bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića o Kosovu kompleksna izjava sa dalekosežnim posledicama koju treba sagledati na veoma ozbiljan način. 

„Reč je o veoma složenoj, kompleksnoj izjavi sa veoma dalekosežnim političkim i pravnim posledicama, mnogo je ozbiljniji njegov intervju nego što iko u Srbiji u ovom  trenutku može da sagleda. Mi ćemo to da sagledamo iz svih uglova i pronaći ćemo najbolji odgovor za Srbiju“, rekao je Vučić.

U juče objavljenom intervjuu za Dojče vele Izetbegović je rekao da je što se njega tiče Kosovo do sada trebalo da bude priznato, ali da je za to potreban konsenzus na nivou BiH.

Upitan da sa „da“ ili „ne“ odgovori da li će BiH u jednom trenutku priznati Republiku Kosovo Izetbegović je rekao: „Nadam se da“.

Vučić je danas rekao da će Srbija tek odlučiti šta će biti njen odgovor na ove izjave i podsetio da je za četvrtak zakazana sednica Saveta za nacionalnu bezbednsot.

On je rekao da  Izetbegovićev intervju Dojče veleu „donosi brojne promene u dugoročnom smislu“.

„Mnogo toga se promenilo nakon tog intervjua, i nije samo priča o tome da se nada priznanju Kosova… i to da se teritorijalni integritet BiH brani ratom a da Srbija treba da ga isporuči uz šolkjicu kafe i ratluk… Reč je i o drugim delovima naše teritorije da se neko meša u naše unutrašnje odnose, a za to nema nikakav osnov“, kazao je Vučić posle susreta za članovima Udruženja  porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu.

Vučić je dodao da „tu ima mnogo kompleksnih stvari“ i da zato neće danas govoriti šta će biti odgovor Srbije već želi „da prodje nekoliko dana“ i dodao da će Srbija „nastaviti da se ponaša odgovorno“. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.