U trendu

Vučić: Moratorijum od šest meseci na teme iz prošlosti Srbije i Hrvatske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija i Hrvatska nemaju sukobe oko budućnosti, i predložio je moratorijum od šest meseci na rasprave o temama iz prošlosti.

Vučić je u intervjuu za hrvatski „Globus“, čiji su delovi objavljeni na sajtu tog nedeljnika, rekao da će hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović tokom predstojeće posete Zagrebu podneti konkretne predloge za poboljšanje srpsko-hrvatskih odnosa.

Kada je reč o traumatičnim temama iz Drugog svetskog rata i rata 1990-ih godina, koje izazivaju najviše napetosti u odnosima Srbije i Hrvatske, Vučić je ocenio da bi najbolje bilo da se dve strane uzdrže od rasprave o njima na neko vreme, navodi Globus.

„Hajde da se dogovorimo da u narednih šest meseci – i da to kažemo – ne govorimo o tome, tome i tome, ili pre nego što izadjemo s bilo čime, da se pokušamo čuti i da svaki put spustimo tonus, i jedni i drugi“, rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje da li će predsednica Hrvatske prihvatiti njegov predlog, Vučić je rekao da je cilj bolje razumevanje u budućnosti.

„Mislim da zaključak naših razgovora treba da bude: Saglasni smo da se ni oko čega nismo saglasili kada je reč o prošlosti, ali dajte da pokušamo bolje da razumemo jedni druge u budućnosti“, dodao je on.

Kako je naveo, budućnost Srba i Hrvata leži u jačanju saradnje i boljem medjusobnom razumevanju.

„Srbi i Hrvati su brojčano mali narodi. Srbi su mali, a Hrvati nisu veći. Jedni i drugi moramo da razumemo da ćemo opstati i preživeti samo ako se ne budemo tukli… u budućnosti će Srbi i Hrvati sve više zajedno raditi, ali što pre to počnemo, pokazaćemo da smo malo pametniji“, naveo je on.

Vučić je u intervjuu govorio o pitanju nestalih, izložbi o Jasenovcu koju je Srbija organizovala u UN, strahu od asimilacije Srba u Hrvatskoj, kao i tome da li Hrvatska koči Srbiju na putu ka EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar