U trendu

Vučić: Očekujemo dalju podršku Nemačke

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas na konferenciji za novinare s ministrom spoljnih poslova Nemačke Zigmarom Gabrijelom da je Nemačka doprinela miru i stabilnosti u regionu i da očekuje dalju podršku te zemlje u reformama na evropskom putu.

Vučić je rekao da očekuje još intenzivniji dijalog Srbije i Nemačke i da se raduje podršci nastavku dijaloga s Prištinom i očuvanju dobrih odnosa u regionu.

On je rekao da je razmena Srbije i Nemačke četiri milijarde evra, od čega je srpski izvoz 1,75 milijardi evra, što je mnogo veća pokrivenost nego ranije. On je rekao da je tome doprinelo i 370 nemačkih kompanija koje u Srbiji zapošljavaju 35.000 ljudi

„Očekujemo da mnogo toga uradimo u budućnosti, pre svega u vladavini prava, kako bismo privukli veći broj nemačkih investitora“, rekao je Vučić.

On je rekao da je Srbija zahvalna Nemačkoj na podršci na evropskom putu i dodao da je Nemačka uvek podržavala stabilnost celom regionu Zapadnog Balkana.

„Vidimo Nemačku kao vodeću zemlju EU i očekujemo od Nemačke podršku i na evropskom putu i u ekonomskim reformama i u svim drugim reformama koje moramo da sprovedemo“, rekao je Vučić.

Šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel izjavio je da Srbija treba da nastavi proces reformi i normalizacije odnosa sa Kosovom što je neophodan uslov za njeno članstvo u Evropskoj uniji.

„Izborna pobeda daje povod za radost, ali i veliku odgovornost za reformski proces i dalji razvoj odnosa sa Kosovom što je za EU neophodan uslov da bi se na kraju složila da Srbija bude članica“, rekao je Gabrijel čestitajući Aleksandru Vučiću pobedu na predsedničkim izborima u Srbiji.

On je pohvalio vladu koju je Vučić predvodio rekavši da je ta vlada ostala na kursu zalaganja za stabilnost u celom regionu i putu evrointegracija i predstavljala garant za stabilnost u regionu.

Pominjući postizborne proteste u Beogradu i drugim gradovima Srbije Gabrijel je rekao da je to deo demokratije i da je zato bitno da oni budu mirni i bez upliva države, dodajući da vlada ima odgovornost da pokaže da je Srbija stabilna zemlja i da garantuje stabilnost celom regionu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.