U trendu

Vučić pozvao predstavnike Prištine i Brisel na nastavak dijaloga

Izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas predstavnike Prištine i Brisel na nastavak dijaloga kako bi se smanjile trenutne tenzije.

„Želim da izbegnemo svaki incident koji eventualno može dovesti do katastrofe“, kazao je Vučić novinarima u Beogradu i dodao da se nada da će naići na razumevanje Brisela i Prištine jer je to neophodno za stabilnost i sigurnost.

Povodom izjave poslanika Skupštine Kosova Dauta Haradinaja, brata lidera Alijanse za budućnost Kosova i bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja čije izručenje zbog optužbi za ratne zločine traži Srbija, da na Kosovu neće biti ni jednog Srbina, ako to toga dodje, Vučić je rekao da jedna poternica i to za najteže krivično delo ne sme da bude pretnja opstanku celom jednom narodu.

„Daut Haradinaj nije naivan čovek. Te pretnje nisu nimalo naivne“, kazao je Vučić.

On je naveo da Srbi na Kosovu u ovom trenutku mogu da se osećaju sigurno, a da će se situacija pratiti i da će o njoj javnost biti obaveštavana.

Učestvujući u emisiji „Infobox“ TV Dukadjini, Haradinaj je pretio i ratom ako sud u Kolmaru, u Francuskoj, donese odluku o izručenju Ramuša Haradinaja Srbiji.

Apelacioni sud u Kolmaru odlučio je u četvrtak da Haradinaj ostane u Francuskoj i čeka naredno ročište, 27. aprila, na kojem i sud trebalo da se donese odluku o zahtevu Srbije za njegovo izručenje.

Ramuš Haradinaj je optužen za ratne zločine na Kosovu tokom rata 1998. i 1999. godine.

Uhapšen je 4. januara na aerodromu u Bazelu, po Interpolovoj poternici Srbije zbog optužbi za ratne zločine.

Francuski sud ga je 12. januara pustio iz pritvora, ali uslovno, da u Francuskoj sačeka konačnu odluku o izručenju.

Haradinaja je 2012. godine Haški tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji oslobodio optužbe za ratni zločin.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar