U trendu

Vučić: Put Srbije u Evropu ide preko Beča

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beču da je Austrija iskren prijatelj Srbije koji uživa veliki ugled i poverenje srpskog naroda.

„Srbija u Austriji vidi iskrenog prijatelja, zemlju koja nam pomaže na evropskom putu“, izjavio je Vučić posle razgovora s austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom, izrazivši zahvalnost što su predstavnici austrijske vlade bili na svakoj medjuvladinoj konferenciji Srbije i EU na kojoj su bila otvorena poglavlja u pristupnim pregovorima o članstvu.

Vučić je posebno zahvalio na podršci Austrije projektu izgradnje pruge Beograd-Budimpešta, rekavši da „na kraju ti vozovi moraju da završe u Beču“.

„Nama put u celu Evropu ide preko Beča i u Beču ima toliko Srba koji su dobro integrisani i koje verujem da Austrija poštuje, jer su neka vrsta mosta koji spaja Austriju i Srbiju“, dodao je Vučić.

Premijer Srbije je istakao da je ovo prva zvanična poseta članova vlade od njenog formiranja i da to „pokazuje kakav je odnos Srbije prema Austriji“, a izrazio je nadu da će Kern pre kraja godine doći u posetu Beogradu.

Vučić je pozvao Kerna da nastavi da podržava austrijske investitore koji žele da ulažu u Srbiju i zapošljavaju veliki broj ljudi.

„Srbija ima relativno dobar rast, ali ta stopa rasta i dalje nije dovoljno visoka imajući u vidu naše zaostajanje u odnosu na najrazvijenije evropske zemlje, ali ćemo uz austrijsku podršku i brojne investitore nastaviti da napredujemo“, rekao je Vučić.

Kada je u pitanju migrantska kriza, Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da „radi u dobroj veri i u saradnji s austrijskom vladom“ i da će prihvatiti svaku vrstu podrške i pomoći.

„Jedva čekamo da dodju da nam pomognu austrijski policajci i vojnici i da različite nevladine organizacije dodju na sever zemlje, da nam vaši vojnici i policajci na jugu na granici s Makedonijom pomognu u kontroli granica“, kazao je Vučić.

Premijer je ocenio da je danas u Srbiji u odnosu na pre 10, 20 ili 30 godina potpuno drugačije to što Austrija i Nemačka uživaju „veliku popularnost, ugled i poverenje kod srpskog naroda“.

„Želimo da se oslonimo na Austriju, želimo da čujemo vaše savete i spremni smo uvek da na svaki način izadjemo u susret vašim zahtevima i onome što bi bili naši evropski zadaci“, rekao je Vučić.

Dodao je da od Austrije očekuje konkretan, tačan i precizan stav na osnovu kojeg je Srbija u stanju da deluje i ispuni svaki zadatak.

Vučić je prethodno u Beču razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova Austrije Seastijanom Kurcem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.