U trendu

Vučić spreman da opoziciji pruži izbore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da mu „ne pada na pamet“ da popusti pod pritiskom opozicije i da, kako je rekao, „sluša njihove gluposti“ ali da je spreman da im pruži mogućnost da se pokažu na izborima jer je to najdemokratskiji način rešavanja takvih pitanja.

„Ako neko zna šta je demokratskije od izbora, neka mi kaže. A onda ne valja ni kada im to kažete. Ali motkom nećete. To ste mogli da sanjate nekada, ali više nikada neće moći“, rekao je Vučić u izjavi iz Abu Dabija.

On je dodao da je o izborima govorio metaforično, ako bude izložen „ne znam kakvom pritisku“, ali i ponovio da ne želi da ugrožava javni dug Srbije i dodvorava se bilo kome da bi sebi kupio još šest meseci ili godinu dana na vlasti.

„Ako hoćete narode da glasate za ove lopove, glasajte za koga god hoćete. Za nas je Kosovo najvažnija tema, pa ‘duing biznis lista’, pa ćemo i o tome da razgovaramo“, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je o eventualnom raspisivanju izbora razgovarao sa stranačkim kolegama i na kratko sa premijerkom Anom Brnabić.

„Da vidimo samo kako se tu stvari kreću, ništa više od toga. Ljudi su listom za izbore. Ali mi ćemo videti…“, rekao je Vučić.

Lider SNS je rekao da je uveren da će opozicija pobediti na lokalnim izborima u Lučanima, u nedelju 16. decembra, jer su na prethodnim izborima samo stranke Boška Obradovića i Velimira Ilića imale zajedno 27 odsto glasova, zbog čega on sada očekuje da će cela opozicija imati oko 45 odsto i biti blizu pobede.

„Mi ćemo da se borimo. Ja ću sutra da odem tamo, da pokažem ljudima šta smo uradili za Dragačevski kraj i da smo spremni da uložimo još više. Ali, oni su blizu pobede i možete misliti kakvi će pritisci da budu. Zato i nisu hteli da učestvuju na ovim drugim izborima (Kula, Kladovo i Doljevac), jer će tamo loše da prodju“, rekao je on.

Federika Mogerini nije kriva za prekid dijaloga

Vučić je danas izjavio da visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini nije odgovorna za prekid dijaloga Beograda i Prištine, već da za to mogu biti krivi samo Beograd i Priština.

„Neka razmisle dobro u Prištini ko je kriv. Neka razmisle dobro ko je taj ko je želeo dogovor, a ko je taj ko dogovore nije želeo“, rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

On je dodao da se nada da će doći do većeg razumevanja u budućnosti i da će Priština shvatiti da „nasilničkim i protivpravnim merama“ ne može da postigne ništa.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je juče da je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini odgovorna za prekid dijaloga Beograda i Prištine.

„Ona je dijalog o normalizaciji odnosa pretvorila u dijalog o teritoriji, što je prouzrokovalo štetu regionu. Žalosno je to zbog velikog uloga Evropske unije. Takav njen stav je neprihvatljiv“, rekao je Haradinaj.

Albanci u sankcije prema Srbima „ušli srcem“

Predsednik Srbije izjavio je i da su Albanci spremni da se žrtvuju za Kosovo, da su u sankcije protiv Srba na Kosovu i Metohiji „ušli srcem“, a da mnogi u Srbiji nisu spremni toliko da se žrtvuju za srpske interese na toj teritoriji.

Vučić je novinarima u Abu Dabiju kazao da su svi koji misle da je lako „busati se u prsa“ i sve odbijati neozbiljni i neodgovorni.

„Mi imamo tešku političku borbu u kojoj treba da istrajemo i da se izborimo za najviše što možemo da dobijemo. Albanci što se njih tiče imaju završenu državu i oni neće dozvoliti da to bude drugačije“, kazao je Vučić.

On je dodao da je posao Srbije da traži mirno rešenje, razume svoju poziciju na KiM, u regionu i svetu, ali i da kaže da ne sme niko da gazi njen narod.

„Najlakše je tudjim rukama, nogama i glavama trgovati…Samo uzmite naše vojne i političke atašee i kažite im da idu na Kosovo i Metohiju ili negde drugde posle plate od 3-4.000 evra, e pa neće nijedan. Možda hoće, ali do prvog kišnog dana“, rekao je Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.