Vučić: Vrlo brzo možemo očekivati učešće kompanija iz SAD u infrastruktrunim projektima …

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle potpisivanja Memoranduma o razumevanju i saradnji vlada Srbije i SAD u oblasti infrastrukture, da se „vrlo brzo“ može očekivati učešće američkih kompanija u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata u Srbiji.

Vučić je na konferenciji za novinare sa američkim ministrom za trgovinu Vilburom Rosom rekao da su potpisivanjem memoranduma otvorena vrata za mnogo bližu saradnju sa američkim kompanijama u budućnosti.

„Vrlo brzo možemo očekivati američke kompanije u izgradnji Moravskog koridora ili puta Niš-Merdare-Priština, o tome ćemo već razgovarati. Važno je da poboljšavamo ekonomske, političke i sveukupne odnose sa SAD“, kazao je predsednik Srbije.

On je naveo da je trgovinska razmena sa SAD u prvih šest meseci ove godine dostigla 417 miliona dolara, što predstavlja kako je rekao, povećanje za više od 30 odsto u odnosu na isti period 2017. godine.

„Rekao sam američkom sekretaru da treću godinu u nizu imamo suficit u budžetu, što ima malo koja evropska zemlja, da smo drugi u Evropi, ne računajući Irsku, po nivou rasta sa 4,9 odsto. Rekao sam mu i da Srbija ima najbolju trajektoriju pada javnog duga u regionu ali i šire, a u januaru očekujemo da bude ispod 48 odsto BDP-a, odnosno najniži u regionu“, kazao je Vučić.

Vučić je izrazio zahvalnost američkom sekretaru za trgovinu što je došao u Beograd, navodeći da to predstavlja veliku čast za Srbiju.

„Dobio sam mnogo novih ideja od Vilbura Rosa šta bi to mogli da uradimo u Srbiji. On je jedan od najuspešnijih ljudi sveta, ne spada u red političkih filozofa već je jedan od onih koji na najbolji način rešavaju probleme. Zamolio sam ga da nam kaže šta treba da promenimo da bi bili privlačniji za američke investitore koji su do danas u Srbiju uložili četiri milijarde dolara i zapošljavaju 17.000 ljudi“, rekao je Vučić.

Ranije su Memorandum o razumevanju vlada Srbije i SAD u oblasti infrastrukture potpisali ministarka infrastrukture, saobraćaja i gradjevinarstva Zorana Mihajlović i američki ambasador u Beogradu Kajl Skot.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.